Jubel för två nya elkablar och inträde till stamnätet

Under tisdagen kom två, eller om man vill, tre härliga nyheter för öns utveckling och den gotländska elförsörjningen.

Här landar de två gamla kablarna. Nu kan de få två nya kompisar om allt går vägen.

Här landar de två gamla kablarna. Nu kan de få två nya kompisar om allt går vägen.

Foto: Sofie Regnander

Ledare2023-05-30 14:03
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under tisdagsmorgonen fick vi veta att Svenska Kraftnät beslutat att inte bara bygga en tredje elkabel mellan Gotland och fastlandet utan även en fjärde. Dessutom innebär beslutet att de nya kablarna kommer att ingå i det svenska stamnätet. 

Beslutet är efterlängtat och ett ”Äntligen” är på sin plats även om man inte ska ropa hej förrän kablarna kommit över ån, eller Östersjön i detta fall.

Nu kan Cementa, eller Heidelberg Materials som de heter nu för tiden, fortsätta sin planerade elektrifiering, då ett av hindren ser ut att vara borta. Nu återstår ”bara” för företaget att få ett längre täkttillstånd som garanterar tillgång till råmaterial under så pass lång tid att elektrifieringen kan bli aktuell. 

Men det finns fler fördelar med de nya kablarna. 

Efter de många strömavbrott som vi fick uppleva i samband med teknikbytet har stabiliteten återgått till den normala, men det är nog bara en tidsfråga innan de runt 40 år gamla kablarna börjar strula. Så även om Geab och Vattenfall uppgraderade tekniken i ändstationerna för de gamla kablarna, finns behovet av nyare teknik kvar.

Vindkraft som produceras på Gotland kan exporteras till fastlandet med de kablar som finns i dag, men kapaciteten är begränsad. Med nya kablar ökar exportkapaciteten vilket även ger möjlighet att bygga ut både vindkraft och solkraft på ön. 

Från Svenska Kraftnät hänvisar man även beslutet till det säkerhetspolitiska läget. Jag är väl tveksam till om de nya kablarna ökar säkerheten för den gotländska elförsörjningen vid en större internationell konflikt, då de är relativt lätta att slå ut. Nu blir visserligen fyra kablar svårare att slå ut än två kablar men jag tror ändå att den energipilot som regeringen nyligen la ner hade haft större möjligheter att säkra öns elförsörjning genom ett väl utbyggt lokalt elnät med många mindre elproducenter utspridda över ön.

Visserligen hade en väl utbyggd lokal elproduktion varit beroende av nya kablar för att kunna exportera el, men utan energipiloten tror jag det blir svårare att bygga ut lokal elproduktion. Jag hoppas jag har fel.

I och med Svenska Kraftnäts beslut kommer vi även att kunna bocka av en sak som gjort att Gotland inte varit en del av Sverige. De två befintliga kablarna ingår i Vattenfall Eldistributions regionnät, vilket innebär att Gotland är enda delen av Sverige som inte är inkopplat på stamnätet. I och med de nya kablarna kommer Gotland att bli en del av det svenska stamnätet. 

Trots det glädjande beskedet finns det orosmoln på himlen. Svenska Kraftnät tar som det ser ut betala för kablarna, men ännu är det osäkert om de även tar kostnaderna för utrustningarna i ändstationerna där kablarna ansluts. 

Vi gotlänningar har i dag en hög nätverksavgift. Geab, som äger nätet, har i och med kabelbeslutet ett jobb att göra för att dimensionera det gotländska elnätet till de behov som kablarna medför. Skulle även kostnaderna för ändutrustningen landa på Geab kommer vi att få betala dyrt för en infrastruktur staten eller landets el-kollektiv borde betala. 

Hur detta blir kommer vi nog bli varse, i dag jublar vi för beslutet om två nya elkablar och inträde till stamnätet.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.