Nu öppnar regeringen våra äldreboenden för besök

Besök på äldreboenden eller inte besök på äldreboenden, det är frågan som från och med 1 oktober besvaras med besök.

Pjäsen i Visby är ett av regionens äldreboenden som nu åter får ta emot besökare.

Pjäsen i Visby är ett av regionens äldreboenden som nu åter får ta emot besökare.

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Ledare2020-09-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag är tveksam till att regeringen nu tar ett klokt beslut, men böjer mig för expertisen. Orsaken till besöksförbudet var att minimera risken för smittspridning i den absolut största riskgruppen. Det landsomfattande besöksförbudet infördes den 30 mars, men här på Gotland tog regionen beslut om besöksförbud redan 12 mars. Det var samma dag som det första covid-19 fallet registrerades på Gotland. Förbudet i sig har nog hjälpt till att minska smittspridningen i den grupp som bevisligen drabbas hårdast.

Men mycket har hänt sen mars. Kunskap och rutiner för att minimera smittspridningen har utvecklats. Smittspridningen både i samhället och på landets äldreboenden har minskat till en nivå som nu anses vara tillräckligt låg för att inte innebära någon större risk. Detsamma gäller för personer med covid-19 som är inskrivna på intensivvårds- eller vanliga vårdavdelningar.

Samtidigt har många äldre upplevt ensamhet som i sin tur lett till nedstämdhet och depression. Äldre utan demenssjukdomar som bor på äldreboenden har upplevt sig omyndigförklarade. Anhöriga har på samma sätt upplevt en sjuklig saknad av sina äldre, speciellt de som har sin respektive boende på äldreboende.

Å andra sidan har det kommit rapporter från demensboenden att de boende har fått det betydligt lugnar och därmed mår bättre än innan besöksförbudet. Allt detta måste vägas in och jag är inte avundsjuk på experterna, eller regeringen, som riskerar att idiotförklaras om smittspridningen bland våra äldre tar ny fart efter upphävandet av besöksförbudet.

Jag är som jag skrev i början av ledaren orolig. Jag upplever att lite för många inte tar sitt ansvar på allvar. Det händer lite för ofta att jag upplever trängsel i affärer och i andra offentliga lokaler och utrymmen. Det har vi ett flertal tillfällen hänt att personer smitit före i den kö jag för tillfället stått i då det 2 meters avstånd som jag tagit till de framför tydligen setts som för stort. Jag ser också en risk att smittspridningen tar fart igen då vädret innebär att vi tillbringa mer tid inomhus.

Nu är beslutet taget och landets kommuner ska se över hur besöken ska kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt. Här på Gotland är det medicinskt ansvarig sjuksköterska inom socialförvaltningen tillsammans med smittskyddsläkare som ser över rutinerna. I ett pressmeddelande säger smittskyddsläkare Maria Amér ”Vi tittar på rutiner för att tillse att besök på äldreboenden ska vara trygga och säkra. Om det skulle uppstå en situation med ökad smittspridning har vi beredskap för att införa lokala besöksförbud”.

Men till syvende och sist är det upp till var och en att följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten lagt upp och de lokala reglerna som kommer att gälla på våra äldreboenden.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.