Var ska vi bo? Hur ska vattnet skyddas? Hur kan vi förbereda oss för klimatförändringarna?
En översiktsplan ska ge en samlad information om hur regionfullmäktige "anser att bestämmelserna om allmänna intressen ska tillgodoses" i regionen.
Det är många och stora frågor som ska besvaras och formuleras i hyfsat konkreta mål. Ta dig gärna tid att läsa förslaget till översiktsplan. Det är mycket text och det digitala dokumentet är lite svårt att komma överens med till en början. Men det går lätt att läsa på skärm och innehållet är både intressant och lärorikt.
Det jag spontant tänker kan vara det viktigaste att planera för på sikt är bebyggelse längs kusten. Vi har ju sett de där kartorna där man befarar att havsnivåerna ska höjas så att Gotland delas i tre öar istället för två. Här behöver man verkligen utmana det som är en översiktsplans kanske viktigaste uppgift: att göra avvägningar mellan olika intressen.
I planen nämns att man ska ge möjlighet för 10 000 nya bostäder inom utpekade områden fram till år 2040. Ny bebyggelse ska också i första hand göras som komplettering till befintlig bebyggelse. Dels för att det är det samhällsekonomiskt mest fördelaktiga, dels och kanske viktigast: för att det underlättar för tillgång och utbyggnad av va.
Kanske kan man också diskutera hur bostäder används, jag tänker främst på fördelningen permanent boende mot fritidsboende. På Gotlands beviljas generellt lov för mer än dubbelt så många fritidshus som för bostadshus och sedan 2010 har det givits lov för 2 242 (!) byggnader med bostadsändamål. Av dessa saknar 1 568 någon folkbokförd, vilket innebär att de rent skattekniskt betraktas som fritidshus.
Rent standardmässigt är det ju i dag ingen större skillnad på ett fritidshus och ett permanentboende. Till och med stora gotlandsgårdar är vanliga som fritidshus numera.
Jag tror på att bygga hyreslägenheter en bit utanför Visby. I Väskinde finns ett antal hyreslägenheter med en genomsnittlig kötid på nio år. Det borde borga för att underlag finns för fler.
Stenkumla, Akebäck, Follingbo, Hejdeby är orter som skapar en cirkel inom vilken avståndet till Visby borde göra bostäder attraktiva. Om man får önska lite fritt.
Vid sidan om bostads- vatten- och avloppsfrågorna är det angeläget att hitta klimatsmarta lösningar på inte minst transporter och energiförsörjning. Modeller och system som gör att det blir lätt och billigt att "göra rätt".
Här nämns också möjligheterna i och med att regeringen utsetts Gotland som pilot i "energiomställningen till ett hållbart samhälle baserat på förnybar energi".
Jag kanske har sovit under en sten men på vilket sätt har detta hittills lett till praktiska insatser? Finns det tankar på en ekonomisk förutsättning för att det ska bli mer än ännu en slogan? Smidiga Gotland, Magiska Gotland och Energipilot Gotland.
Nu finns chansen att vara med och formulera detta och annat om vilket Gotland vi vill ha om 18 år. Det är inte långt dit.