Rut och Rot eller bidrag för nybyggen och hemtjänst

Ett efter ett släpper regeringen sina utvalda delar av höstens budgetproposition.

Regeringen vill öka rotavdraget men hur många gånger behöver man byta ut sitt kök?

Regeringen vill öka rotavdraget men hur många gånger behöver man byta ut sitt kök?

Foto: Erik Nylander/TT

Ledare2023-09-13 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag är väl inte direkt förvånad att en borgerlig regering lägger mest resurser på att förbättra för de redan välbeställda. Men lite överraskad blev jag ändå när regeringen presenterade större möjligheter för både rut- och rotavdrag. I dag kan du dra av maximalt 75 000 kronor för bägge tillsammans och av de får du dra av 50 000 kronor som mest för rot.

Regeringen föreslår nu höjt tak för rot till 75 000 kronor och vill dessutom separera taket för avdragen så man kan dra av 75 000 kronor för bägge. Detta skulle innebära att ett par boende i villa tillsammans kan dra av 150 000 kronor för arbetet när de byter ut köket eller badrummet, medan de som bor i en hyresrätt tvingas betala liknande renoveringar fullt ut via hyran. 

Vi kan ju rätt enkelt se vilka grupper i samhället som Tidöpartierna prioriterar och då får vi inte glömma bort att de blivande Tidöpartierna tog bort det statliga investeringsstödet för byggande av hyresbostäder och bostäder till studerande när den borgerliga budgeten för 2022 röstades igenom under krishösten 2021.

Rot är ett användbart sätt att få i gång byggbranschen under lågkonjunktur, men när reformen permanentas minskar den positiva verkan och en ny prisnivå sätter sig. Nu har vi haft rotavdraget under 15 år och det är på tok för långt för att reformen ska ha någon vettig verkan förutom som rabattform. Jag menar, hur många gånger kan man byta kök och trädäck? Jag tror inte den höjning som nu föreslås kommer att rädda byggbranschen. Det kommer inte heller att minska bostadsbristen. Det hade varit bättre på många sätt att satsa på ett bra stöd för byggande av hyresfastigheter. Eller ett brett stöd för energioptimering av fastigheter och/eller investeringar i solceller som inte bara gäller eget ägda privata bostäder utan alla bostäder oavsett ägandeform.

Med förändringarna som föreslås kommer villaägare som valt mellan rut- och rottjänster att kunna välja bägge. Jag är som ni läsare vet skeptisk till rutavdraget. Jag kan sträcka mig så långt att reformen gjorde en viss verkan under de första åren. Detta genom att både synliggöra och normalisera branschen, men nu när företag som erbjuder tjänsterna både syns och har bra kundunderlag skulle pengarna göra mer verkan i hemtjänsten. Där är ju behoven för både de som behöver nyttja tjänsten och branschen rent ekonomisk betydligt större.

Under 2022 kostade Rotavdragen 11,8 miljoner kronor och Rutavdragen 7,6 miljoner. Det är nästa 20 miljoner kronor som skulle kunna användas på bättre sätt och då till de som har riktiga behov. 

Här ser vi hur viktigt det är, när det gäller fördelningspolitiken, vilken regering vi har. En som satsar våra skattemedel där det finns behov exempelvis för att bygga fler bostäder och på de som har behov av hjälp i hemmet eller en som prioriterar de som kan betala för sina behov med egna pengar.

Vill vi ha Rut och rot eller vill vi ha bidrag för nybyggen och mer resurser till hemtjänsten?

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.