Att Sverigedemokraterna på Gotland lejt ut en stor del av det politiska arbetet råder det inget tvivel om. Men hade SD Gotland lovat att betala för det arbete konsulten utfört eller inte. Det var vad tingsrätten hade att ta ställning till och hur starka indicierna än var kunde domstolen inte finna att det fanns ett bindande avtal mellan parterna.
Nu står den före detta toppolitikern i SD även med notan för SD Gotlands rättegångskostnader, förutom den uteblivna ersättningen för det jobb han gjort för den lokala SD-organisationen.
Så här lite från sidan kan jag konstatera att det alltid är bäst att ha ett skriftligt avtal på det man kommer överens om. För även om bägge parterna har tagit i hand vet man inte om de har samma syn på det man diskuterat sig fram till. Då är det alltid bäst att man tillsammans ser till att det man tagit i hand på också finns på ett dokument som bägge har godkänt.
Speciellt i den lokala politiken där de ideella krafterna råder och där det ännu finns få privata alternativ. Utifrån den erfarenhet jag har är det många obetalda timmarna som läggs ner inom partierna på att utforma olika former av politiska dokument eller debattartiklar. Många politiskt aktiva som på sin fritid stöter och blöter olika förslag och tankar för att sedan skriva ner sina idéer i allt från idéprogram till motioner. I slutändan är det också dessa obetalda timmar som formar de flesta partiernas politik.
Nu vet vi ju att SD inte är ett parti som andra. Det är ett utpräglat riksdagsparti utan större intresse av att lägga ner pengar och energi på den lokala politiken. Frågor som rör skola, vård och omsorg är i det närmaste ointressanta. Partiet lägger däremot mycket stor vikt vid att minska invandrares rätt att komma till Sverige och att dra åt rättigheterna för de med invandrarbakgrund som redan är boende i Sverige. De frågorna beslutas i riksdagen och inte på Gotland eller i Årjäng.
Men så länge den politiska kartan ser ut som den gör, där de lokala partiorganisationerna har en viktig funktion i det svenska samhället, och så länge det lokala organisationerna kan generera pengar till huvudorganisationen, så låter SD de lokala organisationerna hållas. Oavsett om de har politisk kompetens eller inte.
Det är utifrån detta som vi ska se på det som utspelat sig i Gotlands tingsrätt. En politisk lokal organisation utan större politisk kompetens, som vill försöka se bättre ut än vad de faktiskt är för att inte göra sig till åtlöje på den politiska scenen.
Nu står SD Gotland ändå där med skägget i brevlådan, men utan att behöva betala för den kompetens de fick av den anlitade konsulten.