Fantastiskt gensvar på min gnälliga ledare om matavfall

Ibland kan gnäll löna sig, vilket jag anser min gnälliga ledare om matavfallspåsarna nu gjort.

Matavfallspåse i papper som många läsare anser fungera helt okej.

Matavfallspåse i papper som många läsare anser fungera helt okej.

Foto: Lars Eriksson

Ledare2023-01-14 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag vill börja med att rikta ett stort tack till alla er som hört av sig till mig efter min gnälliga ledare om matavfallspåsarna. Ingen nämnd ingen glömd, ni har alla vidgat mina vyer med alla tips och förslag. Stort tack.

Jag hade innan min ledare bara hört negativa ord om avfallspåsarna i papper. Min egen erfarenhet var inte heller så positiv och mitt intresse för sopsorteringen hade avtagit i takt med mina misslyckanden att hantera påsen och dess innehåll. Visserligen var ledaren lite tillspetsad och riktigt så illa var det inte. Jag häller inte soppa i påsen, potatisskal får rinna av och kaffefilter/tepåsar får torka innan det läggs i påsen. Men det blev ändå ett irritationsmoment i vardagen. 

Men ni som hört av er med tips har verkligen gjort skillnad. Allt från att jag borde minska det blöta avfallet till tips om tidningar i botten på påsen och luftcirkulationsmöjligheter mellan påsen och den behållare den står i.

Några tips var helt nya medan andra både beprövade och använda. Många av dem finns på regionens hemsida när man väl hittar fram till rätt sida.

Nu tar jag nya tag, till stor del beroende på er som hört av er. Tack ska ni ha.

Gotlandshem

Det är märkligt att ett allmännyttigt bostadsbolag inte har råd att bygga hyreslägenheter utan att antingen först sälja äldre fastigheter eller får möjlighet bygga och sälja bostadsrätter. Antingen är hyresbostäder så kraftig missgynnade skattemässigt att ingen skulle kunna bygga just hyreslägenheter eller så tolkas de affärsmässiga grunderna som Gotlandshem ska efterleva så skevt att det krävs snabba cash in. Oavsett verkar ett långsiktigt ägande och förvaltande är omöjligt genomföra samtidigt som man bygger nytt. 

Nu senast vill Gotlandshem ändra markupplåtelseavtalet gällande nybyggnation på Gråbo. Där vill Gotlandshem att en tredjedel av de fastigheter som ska byggas blir bostadsrätter. På så sätt kan Gotlandhem få in snabba cash samtidigt som ansvaret för fastigheterna och dess förvaltning övergår till en bostadsrättsförening. Snabbt, smidigt och enkelt, men inget jag tycker ett allmännyttigt bostadsbolag ska syssla med på direkt uppdrag från ägaren, det vill säga kommunen. I alla fall inte utan att vunnit en offentlig upphandling där fler bostadsbolag fått möjlighet konkurrera.  

I sak ser jag det klokt att ha blandade upplåtelseformer i bostadsområden, men då bör man gå ut på öppna marknaden för att hitta bästa möjliga lösning. Nu har Gotlandshem fått en direktanvisning för att bygga hyresrätter, vilket få bostadsbolag lär vara avundsjuka på, men om en tredjedel av de tänkta hyreslägenheterna nu kan bli bostadsrätter hade nog fler varit intresserade. Här kanske regionen ska göra en ny upphandling? Låt Gotlandshem bygga sina två tredjedelar hyresrätter men upphandla bygget av bostadsrätter.

Elpriset

Många sitter nu med en stor oro inför årets första elräkning. Allt från husägare med direktverkande el till ensamhushållet där man vänder och vrider på varje krona även innan elkrisen. 

Vi har med gemensamma krafter lyckats spara el, vilket i sin tur innebär att elpriserna sänkts överlag. Många har gjort det på ett sätt som inte innebär någon större förändring av sina liv. De har stängt av onödiga saker, släkt lyset i rum de inte är i, bytt till led-lampor där det ännu inte gjorts med mera.

Men de med minst marginaler utifrån inkomst och elkostnad har tvingats lägga om sina liv. Bland annat genom att sänka temperaturen inomhus till smärtgränsen. 

De höga elkostnaderna slår olika och de stöd som nu verkar vara på gång tar ingen hänsyn till behov. Oavsett regering har de elstöd som betalats ut och är tänkta att betalas ut baserats på hur mycket el som abonnenten använt. Oavsett behov och oavsett hur stora ansträngningar man gjort för att spara på el. Visst, det kommer alltid finnas de som kan sitta i sin eluppvärmda badbalja utomhus mitt i vintern och skåla i champagne utan att bry sig om sina elkostnader, men är det verkligen den kategorin som ska ha del av stödet. Och är det så viktigt att de stora slösarna inte kan identifieras att de nya el-stöden måste vara hemliga. Och man kan fråga sig hur det rimmar med det öppna svenska samhället. 

Orsakerna bakom den effektbrist som lett till de höga elpriserna är mångfacetterad, men den stora orsaken är systemet som styr priserna. Ett system som bygger på en marknad med valfrihet, men då även valfriheten att inte köpa. Men så fungerar inte vårt elbehov och därför är just den här marknadsmodellen helt fel sätt att styra elpriserna. Men så länge många andra orsaker också spelar in på det höga elpriset kan man sammanfatta det politiska samtalet med följande lilla ordstäv. 

”Så länge ingen är oskyldig kan man skylla allt på någon annan.” 

Trevlig helg.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.