I går valdes som förväntat Magdalena Andersson till ny partiordförande för Socialdemokraterna.
Hon håller sitt linjetal i dag men redan i går gjorde hon klart att det finns tre frågor hon kommer att prioritera: ta tillbaka den demokratiska makten över vård, skola och omsorg, bli världsledande i klimatarbetet samt bryta segregationen och därmed gängkriminalitet och utanförskap.
Nu väntar två stora prövningar för den nyvalda partiledaren. Först att bli tolererad som statsminister, sedan att få igenom "sin" budget efter att den jämkats med C-, V- och MP-politik. Magdalena Andersson förklarade på en pressträff att hon kommer att samtala med alla partier som hon förväntar sig stöd av för att få igenom sin budget. Något som kan tolkas som en öppning till Vänsterpartiet.
Det är inte jättesvårt att se att Socialdemokraterna inte älskar att samarbeta med Miljöpartiet. Många insatta med källor "på insidan" vittnar om att i valet mellan C och MP så väljer man C. Men kanske behöver man inte välja. Den största stötestenen för att tolereras som statsminister är frågorna om stranden och skogen där MP och C är varandras motpoler för hur man vill att detta ska lösas.
Frågan är också avgörande för båda partierna – det är lika orimligt att anta att MP skulle vika ner sig mot C som tvärtom. Att det minsta partiet skulle få diktera villkoren får också anses som osannolikt.
Förutom att öppna mot Vänsterpartiet ansåg Magdalena Andersson att budgetfrågan är överspelad eftersom oppositionen redan förklarat att deras förslag kommer att handla om justeringar av regeringens budget och inget eget budgetalternativ. Det kan alltså bli så att en S-ledd regering kommer att regera på en budget med kraftigt inslag av högerpolitik.
Det blir i så fall en prövning av hur långt den nya S-ledaren är beredd att gå för att behålla makten till priset av den egna politiken.
I går presenterades också SVT/Novus novembermätning av partisympatierna och i den får regeringen med stödpartier en knapp majoritet, 50,2 procent. Liberalerna åker ut och KD hänger kvar men på gränsen med 4,1 procent.
IT-SÄKERHET
I juni 2019 kom nyheten att regionen skulle anlita hackare för att kontrollera säkerheten i de egna it-systemen.
Det är ett test man nu kan ställa in. Systemet har redan testats av en utomstående person, en 12-åring.
Att ett barn kan köpa en tjänst som på 30 minuter kommer förbi en regions skydd mot överbelastningsattacker, är ett tydligt svar på frågan om skyddet är tillräckligt. Även Helagotland.se påverkades av en attack av samma 12-åring.
Nu finns det tyvärr värre yttre hot än nyfikna 12-åringar och även om det inte var ett intrång utan "bara" en belastningsattack som släckte it-systemen, står det klart att skyddet inte är tillräckligt.
När det gäller hur vi som nation, i alla dess delar, skyddar oss mot yttre hot av alla de slag, så är mycket självklart inte lämpligt att berätta om vitt och brett. Jag är övertygad om att det finns system och skydd som allmänheten inte kommer att få kännedom om.
Men, som sagt, skyddet just i detta fall är bevisligen inte tillräckligt.
Kanske var det värt 1,6 miljoner att få det så tydligt skrivet på näsan.