Attendo & regionen har gemensamt ansvar för Terra Nova

Nu måste Attendo och Region Gotland gemensamt hitta en lösning som fungerar för de boende på Terra Nova i Visby.

Attendo Terra Nova

Attendo Terra Nova

Foto: Per Leino

Ledare2022-11-18 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Återigen skapar äldreboendet på Terra Nova svarta rubriker. De berättelser som vi får ta del av i den reportageserie som i dagarna publicerats här i GT är beklämmande. Vi får läsa vittnesmål om sexuella trakasserier, aggressiva boenden som hotar både personal och boende samt personal som inte upplever att de kan göra sitt jobb. Det är inte första gången det uppdagas att just Attendos säbo på Terra Nova har problem, men nu måste de få ett slut.

Problem med dementa som är sexuellt påträngande eller aggressiva är inget ovanligt. Det borde samtliga säbon ha en organisation för att reda ut. Det man kan fråga sig är om ett säbo är bästa möjliga boende för personer som har ett så allvarligt beteende att det på ett eller annat sätt utgör en fara för andra. Men då det ändå händer att demensen skapar problem behövs tydliga riktlinjer, tillräcklig bemanning och kompetens bland såväl anställda som chefer.

När jag läser artiklarna om Terra Nova uppfattar jag att det saknas tillräcklig bemanning, men det brukar också innebära en generell brist på kompetens i arbetslaget. Vad bemanningsproblemen beror på kan man spekulera i, men i artiklarna framgår att ledningen håller hårt på den grundbemanning man schemalagt och avvaktar att ta in extra personal även om personalen själv ser behovet och erbjuder sig att arbeta extra. Att det samtidigt är en allmän brist på personer som vill jobba inom äldreomsorgen gör inte saken bättre.

I artiklarna kan man också läsa om allvarliga anklagelser mot Attendo som jag inte vill ta upp utan att ha mer på fötterna. Men det vi alla förstår är att orsaken bakom det som blivit en följetång av kritik mot det som sker på Terra Nova måste få ett slut.

Attendo har utifrån upphandlingen och det avtal som följer ansvaret för äldreboendet på Terra Nova. Det är Attendo som ska säkerställa att såväl boende som anställda har det bra. Anställda ska kunna känna sig säkra såväl på jobbet som i jobbet. Och de äldre ska få bra vård och omsorg den tid de bor på Terra Nova. Allt detta är enligt upphandling och avtal Attendos ansvar, men regionen är ändå huvudansvarig och ska se till att de boende får den vård och omsorg de har rätt till.

Nu verkar Attendo helt tappat greppet och något måste göras för att säkra att de boende inte far illa eller vanvårdas. Från regionens sida har det uttryckts osäkerhet runt möjligheten att bryta avtalet utanför de avtalade tidpunkterna då avtalet sägs upp eller förnyas. Något jag har full respekt för, men den möjligheten måste ändå finnas när uppdraget inte klaras av.

Det jag skulle vilja se är att Attendo nu tar ett större ansvar än vad som egentligen krävs, biter i det sura äpplet och succesivt lämnar över driften till regionen. På så sätt skulle de tillsammans kunna se till att de boende på Terra Nova får den vård och omsorg de har rätt till. För Attendo verkar inte kunna lösa problemen av egen kraft och ett direkt övertagande av regionen skulle skapa nya problem som förvärrar situationen. 

Jag förstår att det steget är otroligt långt för ett så etablerat, men också ifrågasatt, företag som Attendo. Det skulle kunna ses som en prestigeförlust att vifta med den vita flaggen eller lämna in handduken. Men om vi vänder på det, så skulle det också kunna föras fram på ett sätt som ger Attendo pluspoäng. Ett ödmjukt konstaterande att det här blev inte bra och de boendes väl finnande går före en eventuell prestigeförlust.

Oavsett vad som nu sker måste regionen och Attendo gemensamt hitta en lösning, om inte annat för de boendes skull, för det här som nu pågår håller uppenbart inte. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.