Jag kan mycket väl tänka mig att Inger Harlevi högt och ljudligt ropat ”Äntligen” när hon blev informerad om fullmäktiges nya digitala system. Jag har däremot svårt att se henne i en rosa träningsoverall.
För de läsare som inte hängde med kan jag berätta om journalisten Gert Fylking, hans klädsel och hans utrop i samband med Svenska Akademiens offentliggörande av Nobelpristagare i litteratur. När namnet på pristagaren nämndes utropade Fylking ”Äntligen”. Fylking var också känd för sin rosa träningsoverall, även om den kanske inte användes vid akademiens pressträffar.
Inger Harlevi har sen länge jobbat för ett digitalt voteringssystem. Något jag har full förståelse för. Är det något som stjäl tid under Regionfullmäktiges möten så är det upprop som görs i början av mötet för att kontrollera ledamöternas närvaron samt det förfarandet som görs i samband med voteringar där ledamot efter ledamot muntligen får redovisa sin röst. Allt detta ska nu kunna genomföras digital, vilket kommer att spara mycket tid. Om det fungerar.
Det nya digitala systemet kan hantera så mycket mer än upprop och votering. Ledamöterna ska också kunna skriva yrkanden, anmäla jäv, reservera sig samt hantera sin närvaro digitalt.
Det här är ytterligare en riktig effektivisering. En kostnad genom investeringen i systemet som med stor sannolikhet kommer ge tidsvinster. Tidsvinster som i sin tur kan ge kortare möten och/eller större möjlighet till debatt. Det väljer ledamöterna själva genom sitt engagemang. Men någon ekonomisk besparing blir det inte. Det är nämligen något helt annat.
Med tanke på Harlevis arbete för att få till en digitalisering är det märkligt att den dröjt fram till nu. Man undrar vad som ligger bakom den senfärdiga hanteringen. Men det behöver vi inte gräva i nu när systemet verkar vara på plats.
Nu är det inte bara Regionfullmäktige som digitaliseras. Även sjukvårdstjänsten 1177 genomgår nu en digitalisering. Det är webbsidan som kommer att få nya funktioner där en automatisk bedömning och prioritering genomförs. Patienter kan få råd, en personlig kontakt eller slussas vidare till en bemannad chattfunktion. Patienten kan till och med erbjudas videosamtal eller bokas in för ett fysiskt besök.
Den här tjänsten är upphandlad av ett tiotal regioner. Det har utvecklats av Inera som ägs av SKR, Sveriges kommuner och regioner.
Det här kan vara ett första steg för den offentliga sjukvården att ta upp konkurrensen med de så kallade nätläkarna. Något som borde gjorts tidigare. De privata nätläkarna har på ett smart sätt tagit tag i de digitala möjligheterna och vår vilja att få svar direkt på våra frågor. I dag verkar många resonera att "det är nu jag är sjuk och då vill jag ha svar nu. Då har jag inte tålamod att vänta på en telefontid för att sedan få en läkartid några veckor senare. En app i telefonen som ger svar direkt är då den lösning jag vill ha. Även om jag till slut ändå blir hänvisad till min vårdcentral". Vi har blivit bortskämda av den digitalisering som vår vardag genomgått, och där har inte det offentliga hängt med.
Kan den här nya 1177-tjänsten få patienter att välja bort app-läkarna så vinner regionerna mycket. Dels får vi en sammanhållen vårdkedja, dels går resurserna till den egna regionen istället för till läkartjänster som är dyra för regionerna, även om de är gratis för patienterna.
Det offentliga ligger efter när det gäller de digitala möjligheterna. Därför är det bra att Region Gotland jobbar med digitalisering för att effektivisera sina verksamheter.
Nu finns två bra exempel på riktiga effektiviseringar som kommer att göra de verksamheterna smidigare och bättre. Vad blir nästa?
Avslutningsvis. I dagen krönika kritiserar Joanna Abrahamsson Länsrådets hantering av sina resor, vilket sticker ut från den syn jag har i frågan. Det kan uppfattas märkligt att ledarsidan har så olika syn på en fråga, men jag har valt att ge krönikörerna stort utrymme för att ge sin egen syn på samhälle och politik och då krockar vi ibland.