Nypelius beslut var lika lagligt som GNEAB-affären

Att ett politiskt beslut har tagits utifrån de regelverk som gäller är inte samma sak som att beslutet är klokt och genomtänkt.

Åke Svensson (S) och Eva Nypelius (C) var bägge inblandade i den så kallade GNEAB-affären. Nu har Nypelius fått en egen affär. SMA-affären.

Åke Svensson (S) och Eva Nypelius (C) var bägge inblandade i den så kallade GNEAB-affären. Nu har Nypelius fått en egen affär. SMA-affären.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Ledare2020-08-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så kom det då till slut en riktig dom i ärendet kring Eva Nypelius ordförandebeslut, som innebar att Region Gotland inte överklagade domen som gav SMA-mineral rätt att kraftigt utvidga stenbrytningen i Klinte. Förvaltningsrätten har nu i en andra behandling av den överklagan som inkommit beslutat att ordförandebeslutet var lagligt. Men domstolen påpekar samtidigt att ”en sådan prövning får inte avse lämpligheten och skäligheten i det överklagade beslutet”.

Det var då för väl att förvaltningsrättens första beslut inte var rätt och riktigt. Då ansåg rätten att Nypelius beslut inte var möjligt att överklaga då det var ett ordförandebeslut och därmed taget utanför de demokratiska församlingarna. Hade förvaltningsrätten tolkat lagen riktigt och ordförandebeslut aldrig skulle kunna prövas i domstol var vår demokrati i gungning. Tänk er själva en kommun- eller regionstyrelseordförande med en totalitär syn på hur samhället ska styras med möjlighet att ta vilka beslut som helst utan möjlighet att få besluten överklagade och ogiltigförklarade. Nu hade Förvaltningsrätten inte tolkat lagen rätt och fick tillbaka ärendet av kammarrätten. I den nya prövningen av överklagan fann rätten att beslutet var lagligt och att Nypelius inte brutit mot gällande regelverk.

Jag har aldrig tvivlat i lagligheten av beslutet, jag har däremot varit mycket kritisk till att Nypelius valde den vägen utan att först förankra beslutet i regionstyrelsen. Men precis som i GNEAB-affären har det inte begåtts några olagligheter. Däremot är det stor skillnad på hur media och politisk opposition agerar om man jämför de två affärerna. Det drev som Åke Svensson (S), regionstyrelsens dåvarande ordförande, utsattes för i samband med GNEAB-affären har Nypelius turligt nog sluppit undan. Även om likheten mellan Nypelius och Svenssons agerande är stora. Men det är som jag skrivit förut skillnad på hur de olika politiska blocken bedriver oppositionspolitiken. Medan de borgerliga partierna skruvar upp nivån och kräver politiska motståndares avgång, titt och tätt, håller de rödgrönrosa partierna ofta en mer sansad nivå. Det hade varit lätt för nuvarande opposition att kräva Nypelius avgång efter hennes kritiserade ordförandebeslut, men några sådana krav har i alla fall jag inte uppfattat. Lägger man även till avskedandet av hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalermar och den mindre lyckade semesterresan i coronautbrottets inledning inser man att den nuvarande oppositionen hållit en mycket humanare nivå, än den tidigare borgerliga oppositionens aggressiva agerande.

Nu får vi se hur turerna kring SMA-minerals ansökan om utökat brytningstillstånd fortlöper. Kommer bolaget får tillstånd vilket den första domen medgav, eller blir det avslag. Om det blir ett utökat brytningstillstånd blir det intressant att se hur stora kostnader som landar på regionen när det gäller att säkerställa en säker transportväg mellan brottet och hamnen i Klintehamn. Kostnader som Eva Nypelius tydligen ansåg som rimliga för regionen att ta på sig då hon ensidigt valde att regionen inte skulle överklaga beslutet.