Ett råd man aldrig skulle behöva ge ambitiösa, studerande och helgjobbande ungdomar är att: "ha nu koll så att du inte jobbar för mycket så att du måste betala tillbaka studiestödet".
Det säger väldigt mycket om hur skevt vårt system är när det handlar om den enskildes möjlighet att "jobba sig rik". Nu vill regeringen höja skatten på sparande med det eviga argumentet att "de allra rikaste måste bidra mer". Att tjäna pengar på arbete och att spara dem anses fult och ska om inte förhindras så beskattas. Hårt.
Samma inställning har de rödgröna lokalt på Gotland, varje krona i överskott ska genast delas ut. Att använda ett överskott till tillfälliga förstärkningar under ett år skapar inte bara förväntningar i verksamheterna att få behålla den större kostymen, det tar också pengar från framtida välfärd, under år då regionen inte kan glädjas åt ett överskott.
Populistiska utspel att "jaha, ni vill inte satsa på barnen, skolan, vården" är inget annat än oseriös plakatpolitik. Självklart ska pengarna användas till det de är till för men bättre är väl att göra det med eftertanke och genomtänka beslut och strategier?
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet, skrev i går angående den ekonomiska politiken att det står mellan "Höj skatten och spendera på allt" och "stärk det viktigaste, spara på annat och låt folk behålla mer av inkomster och pensioner". Han påpekar att det är bra att det finns en tydlighet i skillnaden mellan höger och vänster och det är bara att hålla med.
De senaste dagarna har den gotländska regionledningen, både tjänstemän och politiker, haft en budgetavstämning inför budgetbeslutet i regionfullmäktige i november. Ramarna från i juni ska ses över och anpassas till eventuellt nya lägen. För Gotlands del ett positivt läge med mer skattepengar in än man räknade med då.
Nästan varje gång de rödgröna kommenterar budget och ekonomi låter det som att det är Alliansens eget påhitt att regionen ska gå med ett visst överskott. Bara för att kunna "lägga pengar på hög" istället för att använda dem till välfärd.
Nu är det regionfullmäktige som bestämt ramarna för hur budget ska sättas och vilka nivåer som ska gälla. Vill man frångå dessa som regel så vore det bra att lägga förslag om det istället för att klaga på strävan att reglerna om god ekonomisk hushållning ska följas.
Alliansen lyckas också, som det ser ut nu, att infria löftet om ett nytt badhus. Efter sju sorger och åtta bedrövelser, nästan lika många olika förslag, så är man nu tillbaka vid att bygga i anslutning till det befintliga Solbergabadet. Nu är det bara att hålla tummarna för att inga oväntade hinder sätter käppar i hjulet för planerna.
Alliansen föreslår 44,3 miljoner kronor i ytterligare satsningar, jämfört med i juni. Dessa ska användas till planarbete och bygglov, översyn av förstärkt service sommartid, tillskott till skolan, klimatsatsningar och så badhuset som körsbäret på tårtan.
Nu återstår den lilla detaljen att få igenom budgeten i fullmäktige.