Alla branscher kan inte räkna med gymnasieutbildningar för deras specifika personalbehov. Men det är ju absolut ingen nackdel när gymnasieskolan kan utbilda för bristyrken. Det kan vara bra för elever, för näringslivet och lokalsamhället i allmänhet. Därför finner jag det mycket glädjande om Gutegymnasiet kan starta programmet fordon och transport med inriktning transport till nästa höst. Jag tror det var ett kortsiktigt misstag när Regionen lade ner ett sådant program för sju år sedan.
Utbildning är något man förhoppningsvis genomgår under hela livet. Då är det centralt att vara beredd och kapabel att ompröva och tänka om. Och just praktiska gymnasieutbildningar som kan leda till en god start på yrkeslivet har fått mig att undra om jag verkligen haft rätt inställning i debatten om det fruktade och underkännande F-betyget. Betyget som kan göra att niondeklassare inte är behöriga för gymnasiet.
Jag hade nyligen anledning att skriva om detta i samband med att alltför många av dem som i våras avslutade nionde klass på Gotland tvingats starta gymnasiet som obehöriga, i så kallade introduktionsprogram. Jag menade då att gymnasiet visserligen går för långt i att kräva teoretiska kunskaper av samtliga elever, men att det samtidigt för elevernas skull är viktigt att ställa åtminstone grundläggande krav i kärnämnena svenska, engelska och matte. De ämnen där ett icke godkänt betyg gör eleven obehörig för gymnasiet.
Jag har sedan dess frågat mig om det verkligen hjälper en elev exempelvis med underkänt i engelska, om den förhindras att påbörja en praktisk gymnasielinje i ett nationellt program. Den behöver verkligen kunskaperna i kärnämnena – och borde ha fått dem under grundskolan – men att göra det till ett oeftergivligt krav för att påbörja ett reguljärt praktiskt gymnasieprogram tror jag egentligen inte längre är till gagn för någon. Inte för eleven och inte för samhället. Och inte för den grundskola som kan vända ut och in på sig för att slippa ge betyget F till en elev.
Jag tror det finns hopp om förändring. Visserligen tycks Tidö-partierna i regeringsunderlaget vara oense i frågan. Liberalerna har svängt och vill avskaffa F-betyget medan framför allt Sverigedemokraterna är av en annan mening.
Men det pågår också en betygsutredning av professor Magnus Henrekson som ska lämna ett betänkande efter årsskiftet. Men nyligen avslöjade han på förhand för tidningen Vi Lärare att han bland annat kommer att föreslå att F-betyget avskaffas. Och han var inte ett dugg otydlig med varför han lägger ett sådant förslag:
– Dagens betygssystem är bland det mest demoraliserande som finns i Sverige. Det är godtyckligt, skadligt och korrumperande. Jag tycker även att det är emotionellt väldigt stötande.