Nu hoppas vi på svart bälte i butiks-judo

Mycket av handelns utveckling tycks styras av krafter vi inte råder över. Men handelns utveckling kan vändas i ny riktning.

Den som ligger på rygg kan vända på steken.

Den som ligger på rygg kan vända på steken.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2022-12-08 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Handeln har genomgått stora förändringar som fortfarande pågår. Mindre livsmedelbutiker, framförallt på landsbygden, har lagts ner. Centrumhandeln och specialbutiker tappar. Livsmedelsbutikerna blir större och större. I städernas utkanter uppstår fler och fler köplador. Men även dessa är utsatta för ett starkt tryck när fler och fler handlar mer och mer på nätet.

Automatisering och IT förvandlar också näringslivet och arbetsmarknaden.

Hur ska man i detta sammanhang se på den obemannade butiken som Dennis Silvén skapat i Gothem? Är det bara en ny konkurrent till den etablerade handeln, en ny ansiktslös verksamhet som utarmar branschen? Redan i dag kan man ju ha fullt sjå att hitta någon behjälplig personal även i bemannade butiker.

Jag tycker inte att man bör se det så. Jag ser tvärt om initiativet mer som en sorts butiks-judo. Man vänder handelns utveckling genom att använda faktorerna bakom utvecklingens egen kraft emot den. Ny teknik och ett nytt koncept kan sänka personalkostnaderna och på nytt skapa utrymme för väldigt lokala butiker som kan underlätta livet för dem som tidigare har haft långt till närmaste livsmedelsbutik. Så kan man mitt i centraliseringen trotsa utvecklingen mot storskalighet och bli småskalig. Butiken på landsbygden som företeelse låg på rygg men kan resa sig igen.

Gotland må just ha fått sin första obemannade livsmedelsbutik, men på fastlandet har de redan funnits sedan flera år. Franchisekedjan som butiken i Gothem tillhör listar 24 butiker på sin hemsida och då är den nya gotländska butiken ännu inte med i presentationen. En annan kedja växer snabbt och säger sig sikta mot att man till slut ska ha 300 butiker. Hundra platser för etablering är redan identifierade.

Tidningen Dagligvarunytt skrev i somras om att Sverige fått 40 nya obemannade på bara tre kvartal, från september 2021 till maj i år. Totalt beräknade man då att Sverige fått 130 obemannade butiker och det har blivit fler sedan dess. Utvecklingen som trotsar centraliseringen och ger landsbygden lokala butiker tillbaka går fort. Det är i allt väsentligt en positiv utveckling.

Jag vet inte hur de ska se ut, men förhoppningsvis finns det även nya grepp som gör att man kan utmana den tilltagande näthandeln.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.