”Vad fan får jag för pengarna” är ett numera välkänt uttryck som ursprungligen handlade om vad våra skattepengar användes till och uttalades av en av landets rikaste personer. Nu känner jag att det är dags för oss vanliga skattebetalare att utbrista detsamma när det gäller offentlig verksamhet som drivs i privat regi. Speciellt efter det domstolsbeslut som Skolverket nu tolkat som att information om privata skolors resultat med mera räknas som affärshemligheter och därmed inte får offentliggöras. Friskolereformen ter sig mer och mer absurd. Inte nog med att reformen skapar ännu större klyftor mellan barn från olika samhällsklasser nu är det inte längre möjligt för gemene man att ha någon insyn i de privata skolornas verksamhet. Som en följd av domslutet har skolverket även slutat att redovisa resultaten från våra kommunalt drivna skolor.
Hur ska föräldrar och elever då kunna välja den skola som är bäst för dem? Vilket väl var hela idén med reformen. Nej offentligt finansierad verksamhet ska vara helt transparant. Hur ska vi medborgare annars veta hur våra pengar förvaltas?
Region Gotlands verksamheter är helt transparanta. Vi kan få så mycket information som vi vill genom att bara läsa det som finns i exempelvis årsberättelser. Där kan vi bland annat läsa om undersökningar där de anställda får rätt ingående frågor om sin arbetssituation. Pågår det mobbning på arbetsplatsen, har du förtroende för chefen och många fler frågor som på ett ingående sätt betygsätter hur arbetsgivaren fungerar och om arbetsplatsen är bra. Undersökningarna är i det närmaste helt öppna för media och allmänhet. Ofta blir undersökningar och problem som uppdagas föremål för granskning av media långt innan de beskrivs i årsberättelser, vilket ytterligare öppnar upp för oss medborgare att få information om vad våra pengar går till. Jag har ofta berömt regionen för den hantering de har av exempelvis arbetet mot kränkande särbehandling som mobbning och sexuella trakasserier, något som möjliggörs tack vara offentlighetsprincipen. Hur många andra verksamheter tvingas till samma öppenhet när det gäller deras interna problem? Offentlighetsprincipen och rätten för offentliganställda att yttra sig för media är extremt viktiga för transparensen och det är principer som borde gälla för alla verksamheter som är offentligt finansierade.
Hur fungerar andra verksamheter som regionen finansierar? När såg vi en personalundersökning från någon av de privata utförarnas verksamhet? Har ens regionen rätt att få reda på hur verksamheten fungerar fullt ut på exempelvis ett privat äldreboende eller en privat vårdcentral. Självklart informeras regionen om verksamheten som sådan och det görs brukarundersökningar som är offentliga, men det finns så mycket mer information vi skulle behöva för att fullt ut ha insyn i hur våra skattemedel används. Och när det gäller privata skolor är det numera helt uppenbart att den informationen inte är tillgänglig när inte ens resultaten är det.
Från de som förespråkar privata alternativ hörs det ofta ett krav på rättvis konkurrens och lika villkor. Men man hör sällan att rättvisa och likvärdiga villkor ska gälla fullt ut. Tvärtom, när frågan om offentlighetsprincipen för privata företag som jobbar med offentliga medel debatterades såg Centerpartiet det som ett angrepp på den fria företagsamheten. Centerpartiet lyckade ju också få in en skrivning i Januariavtalet som troligen omöjliggör en justering av regelverken kring informationen om skolornas verksamheter.
Det är nog dags att vi börjar skapa ett tryck mot våra politiker. För frågan, ”vad fan får jag för pengarna” måste kunna få ett svar, även när det gäller privata företag som finansieras med skattemedel.