Oklokt att sälja det man tänker använda

Rubrikens läxa tycks uppenbar. Men somliga måste klanta sig för att lära sig, tycks det.

Sälj inte fastigheter på rutor du tänker fortsätta gå på.

Sälj inte fastigheter på rutor du tänker fortsätta gå på.

Foto: Maria Jörgel Andersson/TT

Ledare2020-06-15 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Egentligen bör man ju undvika att säga:

– Va var det ja sa!

Man framstår lätt som en dryg besserwisser och det är ju inte så sympatiskt.

Men i vissa lägen är det ju oemotståndligt och faktiskt relevant för att påminna om att dåliga beslut hade kunnat undvikas.

År 2013 ville den rödgröna regionledningen frigöra resurser och bestämde sig för att sälja äldreboenden, trots att regionen skulle fortsätta bedriva verksamhet i dem och bli kvar som hyresgäst. Och inte minns jag några protester från den borgerliga oppositionen.

Jag skrev om denna utförsäljning när det begav sig, bland annat den 9 juli 2013, och påminde då om att det är för regioner som för privatpersoner. Det är dyrare att vara hyresgäst än att äga.

Att sälja innebär att man får loss kapital för att tillfälligt slippa besparingar i verksamheten, men:

"Men vad gör man när pengarna från försäljningarna är borta och man bara sitter kvar med dyra hyreskontrakt? Då kommer man att tvingas till ÄNNU större besparingar i verksamheten."

Och precis så har det väl gått. Regionen fortsatte göra av med mer pengar än man egentligen hade råd med, bland annat med hjälp av denna jätteförsäljning av äldreboenden, och det får man lida för nu. Vilket Helagotland rapporterade om under veckan som gick. Enligt en rapport från regionstyrelseförvaltningen och teknikförvaltningen har försäljningen av äldreboendena orsakat årliga merkostnader för lokalerna på 20 till 25 procent. Det innebär en årlig sjusiffrig miljonkostnad.

Det var mycket klokskap i efterhand, när Gotlands politiker kommenterade rapporten. Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) representerar dem som hade makten när försäljningen gjordes:

– Det var före min tid men jag uppfattade det som att man stod inför ett ekonomiskt dilemma. Enligt mig är det aldrig bra att låta andra äga lokaler där regionen har verksamhet. Som ett led i arbetet med detta köpte vi tillbaka Tingsbrogården. I dag har vi riktlinjer som säger att vi i första hand ska äga själva och det gäller att vi håller oss till det.

Jo det ekonomiska dilemmat var att de ville göra av med mer pengar än vad som fanns tillgängligt och inte för att nedvärdera mig själv, men man behövde ju inte vara något geni för att lista ut konsekvenserna.

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius vill gärna framställa den dåvarande oppositionen i en god dager:

– Vi i Centerpartiet var ganska frågande till hur det skulle påverka regionens ekonomi långsiktigt. Beslutet fattades men det var inte helt utan frågetecken.

Dessa frågetecken fanns möjligen, men inte förevisades de i offentligheten.

Misstaget borde i ha begåtts, men ibland behöver tydligen även uppenbara läxor levas för att läras. Hoppas det sitter i.