Elflyg kan förvandla marknad för inrikesflyg

Då kan det inte vara en bra idé att förstöra infrastruktur som elflyget kommer att behöva.

 Anders Forslund, vd för Heart Aerospace, vid en prototyp. Det första kommersiella planet ska rymma 19 passagerare.

Anders Forslund, vd för Heart Aerospace, vid en prototyp. Det första kommersiella planet ska rymma 19 passagerare.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-02-08 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tidningen Näringsliv skrev nyligen om ett svenskt företag – Heart Aerospace – som utvecklar elflyg. Projektet har utvecklats snabbt och attraherat riskkapital bland annat från Bill Gates. Flygbolagen United Airlines och Mesa har redan beställt 200 elflygplan. Det är meningen att det första planet, för 19 passagerare, ska kunna levereras 2026.

Heart Aerospace är inte ensamma. Helagotland skrev i oktober om när ett elflygplan, en slovensk Pipistrel Velis Electro, för första gången landade på Gotland.

Detta skifte från fotogen till el är naturligtvis intressant i sig, men än mer kittlande är hur förekomsten av elflyg kan påverka flygmarknaden. Flygmotorer, speciellt jetmotorer, är dyra att tillverka. En elmotor är betydligt billigare att tillverka och billigare i drift. Detta förändrar förutsättningarna, när elflyg väl är utvecklat. Med mindre plan kan man trafikera nya linjer som det tidigare inte funnits ekonomiskt underlag för. Med flyg som bullrar mindre kan man dessutom trafikera mindre flygplatser. Anders Forslund, vd för Heart Aerospace, menar att:

– Genom att byta planets dyraste del, jetmotorn, mot den billigare elmotorn förändrar vi den ekonomiska modellen för hur flygplan fungerar. Vårt plan kommer att leda till billigare flygbiljetter och kan revolutionera inrikesflyget.

Svenskt inrikesflyg har hittills i huvudsak opererat med Stockholms flygplatser som nav. Många passagerare ska förstås till och från Stockholm, men de som ska till andra destinationer har oftast tvingats flyga via huvudstaden.

Med elflyg skulle vi kunna få linjer som bildar ett nät snarare än ekrar i ett nav. En kollektivtrafik utan utsläpp som kan ta dig närmare din verkliga destination snabbare och smidigare än förr

Politiken önskar att elflyg ska bli verklighet. Men samtidigt finns det starka och envisa krafter som försöker lägga ner Bromma flygplats och flytta trafiken därifrån till Arlanda, som ska byggas ut. Det tycker jag, milt uttryckt, inte framstår som speciellt välbetänkt under omständigheterna. Elflyget behöver Bromma. Och om det utvecklas som man hoppas så kommer det också att behöva många små flygplatser över hela landet, som det också vore dumt att nu avveckla. Medan somliga filar på inrikesflygets svanesång så kan elflyget bli dess renässans. Eller ska man kanske, som Anders Forslund, snarare beskriva det som en revolution?