Om någon för två år sedan sagt att människor i en väldigt snar framtid skulle finna det både logiskt och värt besväret att åka från Stockholm till Haparandra för att förnya sitt pass eller att sova på gatan utanför polishuset för att få ett provisoriskt pass, hade vederbörande mest troligt stämplats som galen. Det är emellertid så verkligheten ser ut idag. Det förefaller inte finnas mycket människor inte gör för att komma iväg, och det är samtidigt många som inte kunnat förnya sitt pass.
Fler med pass hade å andra sidan inneburit att ännu fler kunnat resa, och gett ännu mer kaos på Arlanda. Kökaoset på Arlanda har stundom varit så omfattande att man inte släppt in fler i byggnaden för att det var fullt. Häromnatten var köerna så långa att man stängde tillfartsvägen till Arlanda redan klockan fyra på morgonen. Hade någon utsatt ett djur för samma förhållanden som människor frivilligt försätter sig i enbart för att komma iväg på semester hade det slutat i fängelse för djurplågeri.
Att människor accepterar dessa umbäranden visar att den nedväxt, alltså motsatsen till tillväxt, i princip hela den samlade klimatrörelsen kräver aldrig kommer bli ett alternativ. När inte ens fem timmars outhärdligt köande för att komma till och igenom säkerhetskontrollen avskräcker folk från att flyga kommer mer eller mindre vilsna individer som limmar fast sig på landningsbanor och flygplan definitivt inte lyckas hålla folk på jorden. Folk vill resa, äta sig mätta, inte frysa, och ha allt de är vana vid. Inklusive el till rimligt pris och att kunna resa till fastlandet.
Det här är fullt naturligt. Ingen i den rikare länderna vill få det sämre och sänka sin standard, och det vore ytterst märkligt om de i mindre bemedlade länder gärna avstår det vi har. Att kräva nedväxt är således dömt att misslyckas. Framgången ligger inte i att asketiskt klä sig i säck och aska. Framgången ligger i att utvecklas och hela tiden sträva efter att förbättra och förfina det vi gör.
Ärligt talat går det faktiskt ganska bra för oss. Vi har sedan millennieskiftet minskat barnadödligheten med en tredjedel, antalet länder i vilka homosexualitet är kriminellt har sjunkit till nedåt en fjärdedel samtidigt som antalet fria länder ökat. Dödsfall på grund av föroreningar har minskat med en femtedel. Vi har dessutom för första gången sedan mänsklighetens födelse vänt trenden och minskat vårt avtryck. Vi lever idag i bättre harmoni med naturen än innan och har minskat vårt uttag av 68 av 72 olika naturresurser.
Vi har därtill halverat fattigdomen och ökat livslängden. Antalet väderrelaterade dödsfall har minskat med 95 procent sedan 1960-talet. I Sverige var 1980 snittförbrukningen för en bensinbil 1,01 liter per mil, och 0,88 liter per mil för en dieselbil. 2019 var motsvarande siffra 0,58 respektive 0,52 liter.
Lantbruket har aldrig producerat så mycket mat, bränsle och fiber med så liten miljöpåverkan per producerad enhet. Fattiga indiska lantbrukare har med genmodifierad bomull ökat sin inkomst med 134 procent och minskat användningen av växtskyddsmedel med 37 procent. Med genmodifierade grödor sparar sydafrikanska bönder tre veckors manuellt ogräsrensande per år. Detta innebär att fler barn, framförallt flickor, får bättre möjligheter att utbilda sig.
Vi behöver alltså inte ändra och förkasta vårt system för att överleva eller rädda klimatet. Tvärtom. Vi behöver göra mer av det vi redan gör.