"Om Moderaterna vill ha råd får de lyfta luren"

Hanif Bali är tidigare moderat riksdagsledamot och i dag aktiv som poddare, krönikör och opinionsbildare.

Hanif Bali, här fotograferad 2019 då han fortfarande var riksdagsledamot.

Hanif Bali, här fotograferad 2019 då han fortfarande var riksdagsledamot.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2024-01-14 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I en uppmärksammad krönika i Expressen (7/1) kritiserade Bali Moderaternas partiledning som han menar ännu inte har förstått migrationsfrågorna. För att hejda Moderaternas kräftgång i opinionen föreslår Bali att partiet tar starkare initiativ i migrationsfrågan.

Du skriver att Moderaterna nu måste ta kommandot i migrationspolitiken och lyfta invandringsfrågor på ett sätt som Åkesson ännu inte ens har vågat lyfta. Men har du några konkreta förslag?

– Jag ägnade tio år åt att ge gratis råd till M om vilken politik de borde föra. Det hanterade de genom att galen-stämpla mig och sedan adoptera politiken en mandatperiod senare. Så jag tänker inte göra det misstaget igen. Vill de ha hjälp får de väl plocka upp luren. 

– Men jag skulle vilja påstå att om Moderaterna själva inte kan tänka ut en sådan fråga att driva, då säger det något om partiet också. Att inte kunna förutse konsekvenserna av dagsläget i framtiden. Det är ju det som kallats naivitet.

Men finns det inga självklara åtgärder för att förbättra integrationen här och nu? Några lågt hängande frukter? 

– Det finns inga låga frukter för de har Sverigedemokraterna redan plockat. Det är det som är Moderaternas svårighet nu. De måste hitta en ganska komplex fråga – en hög frukt, som ännu inte tagits av SD.

Men är det verkligen rätt strategi att försöka vara mer SD än SD själva?

– Jag tror att det nu måste till ganska kraftfulla åtgärder mot parallellsamhället. Tänk att du reser ut i rymden och ska passera månen. I början räcker det att göra små förändringar för att undvika att kollidera. Men ju närmare månen du kommer desto kraftfullare måste du gira. Samma sak gäller med migrationspolitiken. När man väntat länge måste man göra hårdare korrigeringar av politiken.

– Det som kommer att påverka Sverige i framtiden är demografin och det är väldigt lite av de reformer som sjösätts nu som adresserar de problemen. Jag har till exempel kollat hur stor andel av svenska ungdomar som har utländsk bakgrund. Tittar man bland tioåringar är det 40 procent som har utländsk bakgrund. Snart är vi i ett läge där svenskar inte längre är en majoritet utan den största minoriteten. Det har tidigare avfärdats som en konspirationsteori. Men jag vill uppmana alla att själva gå in på SCB och titta på siffrorna.

På vad sätt förändras Sverige av att svenskarna blir en minoritet?

– Den stora frågan blir hur vi hanterar att stora delar av befolkningen har värderingar och normer som skiljer sig från dem som samhället vilar på. Folk glömmer att ett samhälle är byggt för att fungera med en viss typ av normer i absolut majoritet. Det är ingen slump att välfärdsstater växte fram i högtillitssamhällen.

– Alla samhällen klarar av om några invånare avviker. Men det blir svårt om bara en minoritet har de normer och värderingar som samhället har som fundament. Faktum är att vi redan har en så pass stor heterogen grupp i Sverige att samhällsbygget är i fara. Alla de här sakerna går att påverka. Men då behöver man en plan och en strategi.

Men är det inte just det Tidöregeringen gör nu. Lägger om politiken för att hantera situationen?

– Jo, men man behöver tänka framåt. Man kan likna vid om man har översvämning hemma. Det första man gör är förstås att man stänger kranen. Och det är vad regeringen gör nu. Men sedan är frågan vad man gör med allt som är vattenskadat och med allt vatten. Tiden löser en del. Saker avdunstar. Men saker blir trasiga också. Då måste man bygga nytt eller återställa.

En kritik mot din krönika är att det är kvinnor som lämnar Moderaterna. Och att kvinnor inte gillar den hårda retoriken om invandring och brott.

– Jag tror många kvinnliga väljare lämnar på grund av välfärdsfrågan. Och här tycker jag att partiet gör en fundamental felanalys. Man tror att man ska vinna tillbaka de här kvinnorna genom att prata vindsnurror och energisystem. Man har lyssnat på undersökningar som säger att många tycker att miljön är viktig.

– Jag tror att Moderaterna skulle kunna vinna tillbaka kvinnorna genom att börja prata skola. De skulle behöva göra en ”Nixon goes to China”. Med radikala ingrepp i hur svensk skola styrs.

Har du något exempel på en sådan radikal reform? Och varför skulle det locka tillbaka kvinnorna?

– Man kan till exempel fråga sig är om det är elva glada amatörer i utbildningsnämnden som är rätt personer att skydda skolan från alla utbildningstrender som kommer och går och som uppenbart har en negativ påverkan.

– Vad de kvinnliga väljarna förstår är att skolan är fundamentet för välfärden. Och tro mig, vi kommer behöva mycket resurser till välfärden. Både för att folk blir äldre men också för att vi har en större och större grupp som inte har samma höga produktivitet som den inhemska befolkningen. Demografi är alltid ditt öde.

GA

Detta är en intervju från Gotlands Allehandas ledarsida.