Helagotland skriver om hur antalet avgångar för flyg mellan Gotland och fastlandet minskar under januari och februari, jämfört med i år. Detta sedan BRA slutar flyga till och från Bromma och istället flyger åt SAS till och från Arlanda.
Det kommer inte som en överraskning utan är helt i enlighet med hur man kan förvänta sig att monopolist ska agera. Och en monopolist är ju precis vad vi får när två tidigare konkurrerande bolag gör gemensam sak på kundernas bekostnad. Färre avgångar ger större möjligheter att fylla planen och att det blir också möjligt att få ut ett högt pris för biljetterna.
För gotlänningarna är det uteslutande dåliga nyheter. Färre avgångar att välja på, antagligen till högre priser och med större risk för att man inte alls kommer med när ändamålsenliga flyg är fullbokade. Och då är det ju till att börja med ett stort avbräck när det inte alls går att flyga till Bromma längre.
I någon mån kan man kanske påstå att färjorna konkurrerar med flyget. Färja tycks åtminstone vara fullt tillräckligt i den egna värld som befolkas av Trafikverkets utredningsledare för upphandlad flygtrafik.
De företag som redan finns på Gotland, eller skulle kunna vara intresserade av att etablera sig här, men som är beroende av snabba och goda kommunikationer med omvärlden, håller inte med. Så länge flygtrafiken mellan Gotland och fastlandet kontrolleras av en monopolist så kommer det att hämma öns utveckling.
Det kommer sannolikt inte att bli bättre för gotlänningarna om inte någon ytterligare aktör bestämmer sig för att konkurrera med SAS och BRA:s oheliga allians. Innan dess är vi utlämnade till en monopolist som är fri att ignorera Gotlands och gotlänningarnas väl och ve och bedriva en trafik som primärt ska tjäna operatörens ekonomiska intressen.
För Region Gotland är det en visserligen klen tröst att Regionens ekonomi inte direkt påverkas av det minskade antalet flygrörelser på Visby flygplats, som drivs av statliga Swedavia. Värre är det för de kommuner som drabbats av neddragningar av flygverksamheten på kommunala flygplatser, som den ägande kommunen själv driver.
Ta Växjö, till exempel, där flygtrafiken till Bromma avvecklas utan att det ens uppstår någon ny trafik till Arlanda. SVT rapporterade i onsdags:
"Beskedet om att Halmstad, Sälen och Kalmar får varsin flyglinje till Arlanda efter årsskiftet kommer i ljuset av att flygbolaget BRA lägger ner sin reguljärtrafik och istället börjar flyga på uppdrag av SAS. När SAS presenterade de nya linjerna på onsdagen, finns inte Växjö med."
Men det är som sagt en klen tröst, för när Gotlands utveckling hämmas, så påverkas så klart även Regionens ekonomi indirekt. Och de som bor i Växjö har åtminstone goda tågförbindelser, tillgång till vägnätet och tio mil till en annan flygplats.