Öns hotell har trots allt inget hundliv

En svacka i sommar men rummen är fler och beläggningsgraden är högre än för tolv år sedan.

Hundliv.

Hundliv.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-07-15 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bokningsläget på Gotlands hotell är inte lika gott i sommar som det har varit, rapporterar GA. Men vi kanske inte ska lägga pannan i alltför bekymrade veck för den skull. Det gäller i riket som helhet, att beläggningsgraden ännu inte är uppe på samma nivå som den var för pandemin. Detta enligt statistik från branschorganisationen Visita. Gotlands utveckling är inte alls dålig jämfört med andra landsändar.

Både hotellen och hotellrummen har blivit betydligt fler sedan jag flyttade till ön. Gotland placerar sig numera (sffror från 2022) som nummer 16 bland Sveriges kommuner, rankade efter antalet hotellrum. Upp tre platser sedan 2021. På plats 15 och 17 kommer Norrköping och Halmstad, kommuner som båda har betydligt större befolkning än vad Gotland har. Sett till folkmängd är Gotland Sveriges kommun nummer 39.

Gotland avviker också genom att en så stor andel av hotellnätterna betalas av privatpersoner snarare än företag.

Beläggningsgraden hade också förbättrats 2022 jämfört när jag tidigare tittat på den statistiken. Beläggningsgraden på Gotland är fortfarande relativt låg – 54,3 procent under 2022 – men det är naturligt för en Region med så tydliga säsongsvariationer och en högsäsong som fortfarande är relativt kort. I detta avseende har Gotland knappat in på rikssnittet och även passerat ett antal kommuner. Snittet för Sveriges 100 största hotellkommuner var bara en beläggningsgrad på 57,9 procent under 2022. Så skillnaden är inte alls stor längre. När jag skrev om läget för Gotlands hotell 2011 så var beläggningsgraden då bara 45 procent. Och då är ändå hotellens priser på Gotland fortfarande relativt höga, jämfört med fastlandet.

Det är glädjande, tycker jag, att Carl von Schulman vid Hotell S:t Clemens anser sig ha goda erfarenheter av den tidigarelagda Almedalsveckan. Samtidigt var flytten så svårhanterad att han avråder från att man ska fortsätta laborera med veckans placering i kalendern. Det är en varning som förtjänar att hörsammas. Man kan ha delade meningar om när Almedalsveckan bör äga rum, men i och med flytten så har man satt ner foten och ytterligare justeringar riskerar att bidra till att ytterligare röra till Almedalsveckans relation med gästerna.

Det är också glädjande att hotellens bokningslägen ser bättre ut i september. Jag hoppas det inspirerar fler av Gotlands säsongspräglade begivenheter att fortsätta hålla öppet längre än vad de kanske tidigare planerat. Det finns goda skäl att hävda att sensommaren och åtminstone två månader av hösten är Gotlands bästa tid, vilket fler borde få uppleva.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.