Öns skolpolitiker släpas baklänges in i framtiden

Skolans och förskolans organisation borde förändras i en planerad och sammanhållen process.

Springer åt ett håll. Dras åt ett annat håll.

Springer åt ett håll. Dras åt ett annat håll.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Ledare2025-02-06 14:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är väldigt begripligt att de som påverkas direkt av nedläggningar av förskolor och skolor blir besvikna eller kanske till och med arga när alla deras invändningar inte får politiken att ändra sig. Dessa förskolor och skolor är en helt central del av deras vardag. Nedläggningen av mellanstadiet i Stenkyrka skola och förskolan i Eskelhem får rent praktiska konsekvenser när barnen hänvisas till andra skolor på andra platser. När det gäller verksamhetens kvalitet och barnens trivsel så vet man ju dessutom vad man har, men inte hur det nu kommer att bli i framtiden. Och naturligtvis finns det även en oro över bygdens framtid, även om forskningen tyder på att exempelvis en lokal skola inte är så avgörande framtiden som man kan tro för lokalsamhällets utveckling.

Å andra sidan är det också begripligt att ansvariga politiker (och förvaltningen) måste göra förändringar i organisationen. Region Gotland har gått väldigt långt i sina ansträngningar för att behålla så många skolor som möjligt. När antalet elever i skolan och barn i förskolan nu minskar så hamnar man snart i en situation där skolorganisationen inte längre är hållbar. Man låg redan på marginalen. Över marginalen, om du frågar mig. Redan tidigare befann man sig i en situation där man offrat kvalitet för att upprätthålla skolornas numerär.

Konsekvensen blir nu att Region Gotland fattar beslut med relativt kort framförhållning. Ibland är det inte ens politiken som initierar processen. Jag har tidigare skrivit om hur Region Gotland tappat greppet i skolfrågan. Eleverna vid mellanstadiet i Stenkyrka skola flyttade till Väskinde i två steg redan innan barn- och utbildningsnämnden fattade beslutet under onsdagen. Rektorn i skolområdet, som omfattar både Stenkyrka och Väskinde, såg ingen annan råd för att förbättra kvaliteten i en verksamhet där man haft problem med  rekrytering, frånvaro och outbildade vikarier.

Barn- och utbildningsnämnden släpas i det här fallet liksom baklänges in i en nödvändig organisationsförändring.

Region Gotland har sedan en tid i vaga ordalag förvarna om att det kommer att bli nödvändigt att genomföra organisationsförändringar i skolan och förskolan. Jag tror det vore klokt om man beslutar och genomför dessa förändringar i en sammanhållen och planerad process, snarare än att man snubblar fram från Polhemskolan över Stenkyrka och Eskelhem och vidare mot nya nedläggningar som kan dyka upp som motsatsen till ett besök från Postkodlotteriet för bygden.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.