Vänstern måste ta tag i antisemitismen

Att sprida antisemitism borde vara slutet för en karriär i alla partier, men i Vänsterpartiet verkar det inte vara något problem.

Demonstration på Sergels torg i Stockholm till stöd för Palestina.

Demonstration på Sergels torg i Stockholm till stöd för Palestina.

Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE2024-08-27 05:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Malmö samlas tusentals människor på söndagar för att demonstrera till stöd för Palestina. För några veckor sedan publicerade Sydsvenskan en granskning av vad som sägs på dessa demonstrationer. 

Granskningen visar att flera av talarna på demonstrationerna uttrycker sig på helt olika sätt beroende på om de talar svenska eller arabiska. På arabiska framförs hyllningstal till terrorgrupper och uppmaningar till väpnad kamp. I publiken applåderar bland andra Vänsterpartiet i Malmös vice ordförande, Orwa Kadoura.

Expressens ledarsida uppmärksammar också att Kadoura har delat inlägg som Svenska Kommittén mot Antisemitism (SKMA) anser vara antisemitiska.

Man skulle kunna tro att detta skulle innebära slutet på Kadouras karriär inom Vänsterpartiet. Ett parti som säger sig värna om människors lika värde borde rimligtvis omedelbart kräva hans avgång eller utesluta honom. Men tydligen är så inte fallet. Partiets tystnad och ovilja att agera skapar en farlig acceptans av sådana åsikter.

När Dagens ETC försökte ställa frågor till Kadoura och Vänsterpartiets partiledning ville ingen av dem ställa upp. Istället meddelade partisekreteraren, Aron Etzler, via en skriftlig kommentar att han har haft samtal med Orwa Kadoura och att inläggen nu är raderade efter att Kadoura insett att de var antisemitiska.

Det är oroväckande att Vänsterpartiet verkar sakna förmågan att ta tag i antisemitism. Man kan alltså ha en ledande position inom Vänsterpartiet och samtidigt dela grovt antisemitiska inlägg på Facebook, så länge man raderar dem efter att ha blivit informerad om deras innehåll. Vilken partikultur har man om en person kan stiga så högt i partiet utan att själv inse var gränsen för antisemitism går?

Vänsterpartiet brukar bli upprört över att jämföras med Sverigedemokraterna som ett ytterkantsparti. Men när man ser denna hantering är det svårt att inte se likheterna med Sverigedemokraterna. 

Det verkar vara två partiledningar som saknar förmågan att hålla rent från antisemitism inom sina egna led. Båda partier siktar på att ta plats i regeringen efter nästa val. Alla andra partier borde inse att om man inte kan ta avstånd från företrädare som sprider rasism eller antisemitism, har man inget i en regering att göra.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.