”Generellt är det (äldreomsorgen reds anm) ett arbetsområde som allmänt anses vara stressigt. Men vi ser ingen skillnad på underbemanning och stress inom egna eller privata boenden.” Så kommenterar den politiker som är direkt ansvarig för öns äldreomsorg det faktum att personal nu flyr verksamheten. Detta i en artikel i GT och på helagotland.se.
Öström har även under ett regionfullmäktigemöte påpekat att regionens äldreboenden har högre sjukfrånvaro än de privata, och menat att de bevisar att de privata inte är sämre än de i regionens drift.
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt Öströms uttalanden. Det stora strukturella problemet är just nu inte skillnaden mellan privat eller offentligt driven verksamhet. Problemet är det anorektiska systemet där verksamheterna upphandlas till lägsta kostnad. Ett system som även drabbar enheter med offentlig drift då de hela tiden jämförs kostnadsmässigt med de kraftigt nedbantade verksamheterna som upphandlats till lägsta pris.
Frågan är om det Öström ger uttryck för ens är förenligt med arbetsmiljölagen. I lagens tredje kapitel, andra paragrafen, kan vi utläsa: ”Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. En utgångspunkt skall därvid vara att allt sådant som kan leda till ohälsa eller olycksfall skall ändras eller ersättas så att risken för ohälsa eller olycksfall undanröjs.”
Om då Öström är fullt medveten om att äldreomsorgen generellt är ett arbetsområde som allmänt anses vara stressigt bör man ställa sig frågan vad han gör för att förbättra situationen för de anställda han som ordförande för socialnämnden har ansvar för. Hur mycket och vilka resurser tillförs för att minska stressen hos regionens egen personal? Hur verkar han för att upphandlingarna ska ske på ett sätt som motverkar den stress som finns inom den privata äldreomsorgen på Gotland?
Finns det någon pågående övergripande diskussion med de fackliga organisationerna där man diskuterar krav på bemanning, utbildning eller annat som kan avhjälpa den stress som Öström beskriver.
Vidtar han verkligen alla åtgärder som behövs? Eller menar Öström som vanligt att uttalanden som inte passar in i hans världsbild bara är åsikter och därför inget att ta på allvar?
Här i slutet av veckan har vi fått ytterligare bevis för en verksamhet i kris. Detta genom vittnesmål från personer som haft anhöriga på ett av de boenden på Hemse som upphandlats. Något vi kunnat läsa om i GA och på helagotland.se. Vittnesmål som pekar på en verksamhet som inte var perfekt under regionens tid, men som blivit så mycket sämre när det upphandlade avtalets innehåll började ge verkan.
Bevis efter bevis på en verksamhet som inte har rätt resurser. Vittnesmål efter vittnesmål om verksamheter som inte lever upp till vanliga medborgares rätt låga krav. Hur länge ska Rolf Öström och andra borgerliga politiker välja att se varje liten grej som en enskild händelse när helheten syns så tydligt. När ska Rolf Öström börja se att så många träd faktiskt blir en hel skog.