Översiktsplan med en bjälke i ögat

Regionledningen kritiserar länsstyrelsen men agerar samtidigt för att försvåra framtida utveckling.

Närsynt?

Närsynt?

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-09-15 10:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är 26 år sedan Region Gotland tog över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen. Även om man då snarare talade om Gotlands kommun. På Regionens hemsida skriver man om hur:

"Målet var att demokratisera processen och ge den en starkare koppling till regionala förutsättningar och politiska prioriteringar."

Intrycket är ju tyvärr att konsekvensen ofta har blivit den motsatta. Befriad från det regionala utvecklingsansvaret har länsstyrelsen utvecklats till en myndighet som alltför ofta inte förmår eller anser sig behöva väga olika intressen mot varandra på ett rimligt sätt. Det är därför länsstyrelsen nu exempelvis anser det påkallat att säga nej till två begränsade LIS-områden (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen) i Tofta och på Sudersand. Två små områden längs Gotlands 77 mil långa kustlinje.

Så jag har inte svårt att förstå att företrädare för Regionen är bestörta inför länsstyrelsens agerande. Andreas Unger (M), regionråd och ordförande i miljö- och byggnämnden, sade i veckan till Helagotland att:

– Om man tidigare i stort sett har bett oss att peka ut LIS-områden, varför försöker man då stoppa dessa nu? Det är det jag upplever att de försöker göra. 

– De har i princip sågat allt vi jobbat väldigt hårt med de senaste tre åren, trots att vi haft en löpande dialog under processen. Jag undrar lite hur de tänker? Vi känner stor frustration för hela deras yttrande, och jag vet inte om de förstår konsekvenserna.

Jag har däremot svårare att förstå varför Regionen under dessa omständigheter binder ris för egen rygg med förslaget till ny översiktsplan för Gotland. Översiktsplanen krattar manegen för framtida myndighetsbeslut och då verkar det ju onödigt att göra förutsättningarna för dessa beslut onödigt restriktiva. Men det blir konsekvensen när Regionen så tydligt pekar ut var man vill att utveckling ska ske. Det blir lätt ett argument mot utveckling i icke utpekade områden.

Andreas Unger och Thomas Karlström (S), regionråd och 1:a vice ordförande i miljö- och byggnämnden, försvarade visserligen förslaget till översiktsplan i en insändare. De skrev då bland annat att:

"Att bygga i anslutning till områden med infrastruktur som underlättar VA, sophämtning, kollektivtrafik och skolskjutsar, som resurseffektiv bebyggelse handlar om, är ett sätt att säkerställa att investeringarna i ny bebyggelse blir effektiva och hållbara. Detta hindrar dock inte byggnation i andra delar av ön. Som vi nämnde tidigare hanteras alla bygglov individuellt. Översiktsplanen är alltså inget hinder, utan ett verktyg för att styra och underlätta Gotlands framtida utveckling."

Men medan Regionens S/M-styre beklagar sig över länsstyrelsens agerande så översiktsplanerar man alltså för en bygglovshantering med fler skäl att säga nej, på en ö där sådana inskränkningar redan är väldigt omfattande. 

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.