Rykten om nedläggning skapar onödig oro i Fårösund

P4 Gotland hade under torsdagen en heldag om de rykten som tydligen finns runt högstadiet i Fårösund.

Fårösundsskolan är åter i fokus för debatt.

Fårösundsskolan är åter i fokus för debatt.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Ledare2023-10-20 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En nedläggning av skolan i Fårösund och då främst högstadiet har varit uppe till diskussion vid ett flertal tidigare tillfällen. Senast efter den stora utredningen som gjordes som en besparingsåtgärd under förra mandatperioden. Utredningen i sig hade en hel del matnyttig information och var ett bra underlag för de beslut som politikerna hade att ta. 

Ett av de förslag som fanns i utredningen var att lägga ner högstadiet i Fårösund vilket fick känslorna att svalla på de norra delarna av ön. 

Där och då fanns ingen majoritet för en nedläggning och jag är övertygad om att den ordningen gäller än i dag.

Varför ägnar då P4 Gotland en hel dag till rapportering kring en nedläggning som inte är aktuell?

Troligen för att den eld som brann efter utredningen och fram till beslutet ännu inte hunnit brinna ut helt och hållet. Det behövs bara en liten vindil för att glöden ska flamma upp och den brist på behöriga lärare som finns på norra Gotland har blivit den syresättningen som behövdes för att lite rök ska bli synlig.

'

Men vad finns det för grund till de rykten som P4 Gotland väljer att ägna så stor del av sina resurser till, förutom den tidigare oron som ligger och pyr?

Ingen alls. Det finns inget beslut, det finns inte ens ett förslag till beslut på politikernas bord. Det som finns är en oro de följder som lärarbristen kan ge, vilket föranlett förvaltningen att reagera. Vilket är deras jobb. 

På tisdag kommer barn- och utbildningsnämnden att få information om läget av förvaltningen. Ett beslut om ett uppdrag kan som tidigast tas efter den informationen. Så i dag vet ingen hur det uppdraget kommer att se ut. Ändå väljer P4 Gotland att lägga en hel dags huvudrapportering på den oro som ryktena skapat. En oro som med största säkerhet ökat efter radions reportage.

Det finns en nationell brist på behöriga lärare vilket även drabbar skolorna här på Gotland. Här måste regionen hitta lösningar som gör att det blir mer attraktivt att vara lärare på Gotland än i skolor på fastlandet. Om man tar bort skygglappar och eventuella diskussionstak och låter lärare, fackförbund och tjänstepersoner spåna fritt så tror jag att det finns stora möjligheter att hitta positiva åtgärder. 

Men det behövs även en ordentlig analys runt skolorna på norra Gotland. I dag finns det högstadier i Fårösund och Slite. Avståndet mellan orterna är inte särskilt långt, och hade det inte varit för den lilla detaljen att det bor barn och ungdomar på Fårö så skulle med största sannolikhet bara högstadiet i Slite finnas kvar. Men för de elever som bor på Fårö skulle en daglig bussresa till och från Slite bli alltför omfattande i tid. 

Lösningen är som jag pekat på tidigare att bygga en ny högstadieskola i Lärbro, men det lär aldrig bli verklighet. 

Där står regionen i dag. Med en brist på behöriga lärare, en för stor andel elever som går ut skolan utan gymnasiebehörighet och en transportsituation som är omöjlig att lösa på ett tillfredsställande sätt. Här måste det fram lösningar på både lång och kort sikt.

Men något direkt hot om nedläggning kan vi ännu bara se i den kristallkula som P4 Gotland uppenbart använder sig av. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.