Nu ser vi problemen av sjukvårdens smygprivatisering

Bemanningsbolag verksamma i välfärden går på värvarstråt bland våra sjukvårdsanställda vilket leder till en smygprivatisering.

Entren vid sjukhuset i Visby

Entren vid sjukhuset i Visby

Foto: Sofie Regnander

Ledare2022-12-21 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har kommenterat de problem som bemanningsbolagen skapar i svensk sjukvård förut. Jag är fortfarande inne på att varken läkarförbundets etiska regler eller den etiska koden för sjuksköterskor medger det vi nu ser inom delar av sjukvården. 

Jag förstår däremot varför vi hamnat i ett bemanningsberoende, men vinstdrivande bemanningsbolag är inte lösningen. Hade sjukvårdspersonalen bildat egna bemanningsföretag där de ”bara” sålde sig för bättre lön och bättre arbetsvillkor utan krav på mer vinst än vad som krävdes hade jag inte protesterat. Men när privata företag pumpar pengar ur välfärden i form av vinster samtidigt som de köper personal, som vi utbildat för skattepengar, och därmed skapar höga kostnader för sjukvården har vi hamnat snett. 

De som vill göra snabba klipp vill alltid ta den snabbaste vägen till miljonerna. Påhittigheten är enorm bland ”entreprenörer” som inte bryr sig om samhället grundfundament, välfärden.

De offentliga verksamheterna var länge skyddade från lycksökare, men under en tid då nyliberala idéer styrde politiken öppnades Pandoras välfärdsask. Tanken var god, att konkurrensen skulle göra verksamheterna bättre, att småskaliga verksamheter skulle ge ett mervärde, men följderna blev något annat. Stora koncerner, riskkapitalister och snabba klippens entreprenörer suger nu ut det offentliga och gör enorma vinster med pengar vi hade kunnat utveckla skola, vård och omsorg till något bättre än de är i dag. Pengar vi hade kunnat använda till vettiga löner och arbetsvillkor för våra läkare, sjuksköterskor.

Nu har vi till och med hamnat i en sitts där de som är ute efter snabba och säkra vinster hittat en genväg att privatisera sjukvården. Många regioner har stått emot privatiseringsvågen som drabbat Stockholm hårt. Stockholms fria vårdval har visat det sjuka med den utförsäljning som skett i vår huvudstadsregion. Vårdcentraler har poppat upp i områden med där de rikaste, och mest friska, bor. Samtidigt har andelen vårdcentraler i områden med socioekonomiska utmaningar, där de med störst behov av sjukvård bor, minskat.

Men då bland annat Region Gotland, i stor utsträckning, klarat av att hålla de privata lycksökarna borta från öns sjukvård har lycksökarnas kreativitet vunnit nya segrar. På Gotland är sjukvården till stor del i offentlig regi, men personalen blir mer och mer privatiserad. Bemanningsföretagen köper upp personer med utbildning i bristyrken för att hyra ut dem dyrt till det offentliga. Nu rapporteras det om värvarkampanjer där regionanställda söks upp för att överge regionen som arbetsgivare och i stället bli anställda av bemanningsföretagen. Lockelserna om högre löner och möjlighet att välja sina arbetstider sitter agnade på kroken. 

Men få verkar tänka på den utarmning av sjukvården som de lycksökande bemanningsföretagen skapar. Pengar som hade kunnat gå till fler undersköterskor, sjuksköterskor, läkare eller andra specialister rinner nu i en strid ström ner i ”risk”kapitalisters fickor. 

Jag förstår de sjukvårdsanställda som efter år av besparingar tappat sugen som offentliganställda, men lösningen är inte att sjukvården dräneras på än mer resurser av lycksökare och riskkapitalister. Det borde finnas lösningar som tar hänsyn till både sjukvårdens som de anställdas behov. Exempelvis kooperativa företag utan vinstintresse.

Men frågan är ju hur vi hamnade här. Hur hamnade vi i en sitts där även den sjukvård vi är överens om ska vara i offentlig regi håller på att smygprivatiseras?

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.