Med riksdagsvalets röster kan SD öka i kommunvalet

SD har lägre stöd i kommunvalet på Gotland än i riksdagsvalet. Om fler röstar kommunalt som de röstar i riksdagsval kan SD gynnas.

Media på plats på Sverigedemokraternas valvaka i centrala Stockholm.

Media på plats på Sverigedemokraternas valvaka i centrala Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-05-09 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På Gotland är kommun- och regionfullmäktige samma. De är uppdelade i andra delar av landet. Vi kan kalla Region Gotland för kommun. Regionen heter också regionkommun. 

Jag vet inte hur det är med Sverigedemokraterna i regionkommunen. Men i landet som helhet har SD lägre stöd i kommunval än i regionval. SD i snitt i landets kommunval fick 12,7 procent. Det ska jämföras med de 17,5 procent partiet fick i riksdagsvalet. I snitt hade SD kommunalt med 8,4 procent knappt 73 procent av det stöd partiet fick i riksdagsvalet i valkretsen Gotland, 12,7 procent. 

SD har haft problem i flera kommuner i landet. Partiet har inte haft kandidater eller haft en kandidat som inte kunnat väljas eftersom denne varit skriven i en annan kommun och en del annat. Ledamöter från SD har också uteslutits eller lämnat partiet och därmed kommunfullmäktige i högre grad än andra partier. 

C är ett parti som är starkt kommunalt, generellt och i regionkommun Gotland. C fick 25,1 procent i regionvalet i Gotland mot 17,1 i riksdagsvalet i samma valkrets. 8,6 procent var valresultatet för C i hela landet. 

För C är det alltså omvänt jämfört med för SD. Många som röstar på C kommunalt gör det inte i riksdagsvalet. För SD gäller att många som röstar på partiet i riksdagsvalet gör det inte i kommunalvalet. 

Det är få kommuner i landet där SD varit i styret. Det är fem eller sex i Skåne och Blekinge den här mandatperioden. Främsta exemplet är Sölvesborg, partiledaren Jimmie Åkessons hemkommun. Där fick SD 29,0 procent kommunalt. Där har SD nästan samma stöd kommunalt som partiet har i riksdagsvalet, vilket var 31,2 procent. I Sölvesborg har SD posten som kommunstyrelsens ordförande med Louise Erixon och leder ett styre med även M (17 procent), KD (3 procent) och ett lokalt parti (3 procent). 

Efter höstens kommunalval kan SD komma att få inflytande på styren i fler kommuner. Om det blir så beror antagligen på hur borgerliga partier, främst M, KD och L, väljer att agera i kommunerna. I många kommuner kan ett styresalternativ bli ett utan S men med borgerliga partier som stöder sig på, eller har med, SD. 

SD fick regionkommunalt i Gotland alltså 73 procent av det stöd partiet hade i riksdagsvalet. Det är en bit ifrån läget i starka SD-fästen i sydligaste Sverige, som Sölvesborg, där SD kommunalt får 93 procent av det stöd partiet får i riksdagsval. 

I många kommuner har SD haft en skakig framtoning med mandat som inte kunnat besättas på grund av för få kandidater, uteslutningar, avhopp, ett fåtal förslag (motioner), få debattinlägg. SD har ofta en mindre grad av stabilitet som parti i jämförelse med de flesta andra partier och med SD i sydligaste Sverige. 

Om SD är moget, så att säga, att vara en del av ett underlag för ett styre eller rent av med i styret i kommuner är oklart. Väljare i varje kommun måste göra en bedömning av det. Väljare som röstade på SD i riksdagsvalet 2018 skulle kunna vara SD-väljare även kommunalt. I Skåne och Blekinge är det redan så i flera kommuner. 

Ser man närmare på SD-väljarstödet på Gotland finner man att partiet både i riksdags- och kommunvalen har över sitt snitt i stöd i ett antal områden på landsbygden. På Gotland är det främst Dalhem, Fårö, Lärbro, Roma, Hemse/Rone, Hemse/Alva, Slite/Othem och Slite/Hellvi. Ytterligare några områden på landsbygden finns där SD har stöd i alla fall strax över sitt snitt. Och i några områden i eller omkring Visby har SD också lite grann högre stöd än sitt snitt. 

För ett parti brukar det vara lättast att öka sitt stöd där det redan är starkt. Just nu på riksplanet resonerar Liberalerna så och har dörrknackningskampanj på sådana ställen, främst större städer och områden i dem. På Gotland skulle SD vinna på att få de som röstar på partiet i riksdagsvalet att göra det även regionkommunalt. Och mest chans att öka har SD antagligen där partiet redan är starkt.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.