Under veckan som gått har mark- och miljödomstolen haft huvudförhandlingar angående Heidelberg Materials ansökan om ett 30-årigt täkttillstånd för sin anläggning i Slite. Förhandlingarna som fortsätter nästa vecka är något av en ödesförhandling för den över 100 år gamla verksamheten i Slite.
Nu lär mark- och miljödomstolens beslut överklagas oavsett vad det blir för utslag. Rättsprocessen lär gå så långt det är möjligt innan frågan om cementfabrikens framtid och därmed ett nytt 30-årigt täkttillstånd, eller inte, är avgjord.
Jag vet inte riktigt var jag själv står i frågan. Min kompetens rörande miljöfrågor är långt ifrån en nivå där jag känner mig säker. Och frågan om vattnet är viktig, men ingen vet vilken möjlig påverkan en eventuell förlängd stenbrytning på Filehajdar kommer att ha på grundvatten eller för den delen Tingstädeträsk.
Kommer ett större stenbrott innebära en mindre påverkan på vattenflöden eller kommer både Tingstädeträsk och grundvattennivån så långt bort som i Romatrakten att drabbas svårt. Det har jag ingen aning om.
Vad jag däremot vet är att det finns vattenkapacitet i form av regnvatten som med mycket god marginal skulle kunna förse Gotland med dricksvatten. Så någon brist på vatten finns det inte. Däremot saknas det i dag både möjligheter att samla upp allt regnvatten som behövs och en tillräckligt utbyggd infrastruktur för att transportera vattnet dit det ska användas.
Lösningar finns och är relativt enkla att bygga, men det skulle kosta en massa pengar som inte finns, att lösa vattenfrågan för alla gotlänningar som eventuellt drabbas av en fortsatt verksamhet på Filehajdar.
Cement däremot, är det inte lika enkelt att få fram. Det är dessutom en mycket viktig ingrediens i betong och därmed något som krävs när något ska byggas. Är det inte rena betongkonstruktioner som byggs så behöver olika former av fundament finnas för att ge bygget stöd och en säker grund.
Skulle det dessutom bli ännu mer oroligt behöver vi nog ännu mer betong till olika former av försvars eller skyddsanläggningar. Och skulle det bli ännu mer osäkert behöver vi ha tillgång till cement här i Sverige.
Vi kan ju inte lita på leveranser från cementfabriker i andra länder om behovet av cement ökar världen över.
Det är därför som MSB är så intresserade av att säkra Slitefabrikens framtid. Jag kan tycka att nu när staten anser att cementtillverkningen i Slite är så pass viktig för nationen borde de också lova att ta ansvar för vattenfrågan.
Men det är nog inget att räkna med då alla andra av de gotländska behoven nonchaleras. Jag tänker då på regeringens ovilja att ge Gotland kompensation för både ö-faktor och de krav som nu ställs på vår beredskap.
I förhandlingarna om Heidelberg Materials 30-åriga täkttillstånd står vatten för oss gotlänningar mot rikets säkerhet, eller i alla fall en säkrad tillgång till cement, vid kris eller krig. Och jag vet inte på vilken fot jag ska stå för vi behöver både vatten och cement.
Därför överlåter jag till domstolarna att ta det beslutet.