Det finns uppenbara sätt som Åland och Gotland liknar varandra. Båda är exempelvis öregioner i Östersjön där man talar svenska. Men det finns också stora skillnader. Ett ofta framhållet exempel är att Åland har en särskild status i EU som bland annat innebär en möjlighet till taxfreeförsäljning på färjorna. Och medan Gotland är regionenen där medborgarna i genomsnitt har Sveriges lägsta inkomster, så är inkomsterna på Åland höga jämfört med genomsnittet i Finland.
Det är också stor skillnad på hur Gotland och Åland förvaltas.
På Gotland slogs kommunerna undan för undan ihop. Vid en kommunreform 1952 bildades tolv kommuner på ön, då kallade "storkommuner", Men tydligen var de inte stora nog. 1971 blev det Gotlands kommun av hela ön. En ö, en kommun, som senare har kommit att kallas för en region. Den bildades som en relativ lågskattekommun, jämfört med snittet i Sverige vid tiden. Nu, drygt 50 år senare, är kommunalskatten på Gotland relativt hög.
Åland har inte alls genomgått samma utveckling. Trots att Åland befolkning bara är knappt hälften så stor som Gotlands, så är Åland fortfarande uppdelat i sexton olika kommuner. Den minsta av dem, Sottunga, har bara 105 invånare.
En kommun med 105 invånare vore nog omöjlig i Sverige. Här oroar vi oss hur kommuner med bara kring 3 000 eller 4 000 invånare ska kunna lösa sina uppgifter och skyldigheter.
Det finns så klart nackdelar med en mer fragmenterad ö bestående av mer än en kommun. Men det finns fördelar också, när flera olika kommuner i samma öregion tävlar med varandra. Institutionell konkurrens kan ge utveckling.
Just Europas fragmenterade uppdelning i många mindre stater som tävlade med varandra pekas ut som en av de viktiga anledningarna till kontinentens fantastiska utveckling. Stora imperier kan samtidigt tendera att hämma förändring och förbättring. Något att tänka på om man funderar över hur EU bör utvecklas.
Gotland är en öregion utan omedelbara grannkommuner och utan intern institutionell konkurrens på ön. Hur välbetänkt var det egentligen? Jag funderar på det när jag konstaterar att Gotland sladdat i rankingar av företagsklimatet i alla de drygt 16 år som jag bott på ön. Skulle det verkligen varit så om Gotland istället varit uppdelat i typ tre olika kommuner som säkert skulle ha samarbetet men också konkurrerat med varandra? Jag tror inte det. Och jag tror att Gotland som helhet kunde ha blivit en bättre plats som ett resultat av denna kommunala pluralism.
Jag kan svårligen tänka mig att Gotland nu skulle delas upp i några olika kommuner. Men våra makthavare har anledning att betänka att även om hela Gotland är en kommun utan omedelbara grannar så måste man ändå göra sig så attraktiv som man kan.