I fredags, 1/11, tog regionen över det så hårt kritiserade äldreboendet på Terra Nova från Attendo som drivit det sen det invigdes 2017. Samtidigt larmar personalen på ett av regionens säbon om orimliga förhållanden. Frågan man ställer sig är hur den gotländska äldreomsorgen mår.
På regionens särskilda boende Tingsbrogården har det bara under 2024 inrapporterats 361 medicinska avvikelser. Enligt personalen på äldreboendet finns det förklaringar bakom siffrorna. ”Ofta har de berott på underbemanning och stress, och att vi inte hunnit med att ge mediciner i tid", säger Lena Widing, undersköterska på Tingsbrogården, i en intervju med Helagotland.
I en insändare har personal på Tingsbrogården beskrivit sin situation på följande sätt: ”På grund av hur bemanningsläget ser ut idag får vi personal jobba dubbla turer, jobba över, jobba underbemannade, gå in på lediga dagar och vi vet aldrig när vi kommer hem efter ett arbetspass.”
Nu pågår ett arbete från regionens sida som skulle innebära att grundbemanningen på boendet minskas. Det är i alla fall de anställdas oro.
Från nämndens ordförande, Håkan Ericsson (S), hörs lugnande ord. I ett svar till Gotlänningens ledarskribent Katarina Hedström vill Ericsson ”betona att i nästan alla delar inom öns äldreomsorg så fungerar det bra och går mot bättre”. Han fortsätter: ”Jämfört med förra året så sjunker uttaget av övertid och mertid, sjuktalen sjunker och det är inte fler som slutar och byter jobb i år, än förra året.”
Samtidigt pågår ett arbete med att få scheman att fungera med den bemanning som finns tillgänglig. Ett arbete som helt naturligt skapar oro.
Jag kan tycka att det är bra att det grundbemanningen struktureras upp. Sen vet jag inte om den struktur på 0,3 per boende på dagtid och 0,2 per boende under kväll och helg är den optimala. Men det regionen måste vara tydliga med är att det rör sig om en grundbemanning vid normal förhållanden som vid varje avvikelse kommer innebära att bemanningen förstärks. Oavsett om avvikelsen är tillfällig eller permanent. Exempelvis byggnadens utformning.
Om det nu är så det är tänkt. Vilket jag hoppas.
Men i Region Gotlands rapport för delår 2 kan vi läsa att det finns farhågor även inom regionen. ”Avdelningen, för Särskilt boende, (reds anm) arbetar med bemanningen och resursfördelning utifrån grundbemanning per boendeplats. Dock är det ett pågående arbete som kräver förändrat arbetssätt och kan leda till en sämre kvalitet.”
För att få den nya arbetssättet att fungera har regionen, förutom det egna tvivlet, en hel del andra utmaningar. Heltidsresan, viljan att undvika delade turer och en ny tolkning av reglerna kring nattvila har minskat möjligheten för flexibla schemalösningar. Lägg dessutom till en äldreomsorg som generellt sett är underfinansierad sen årtionden tillbaka, vilket Coronakommissionen så tydligt påpekat, och regionens ekonomi med ständiga behov av besparingar så förstår ni att det finns hinder på vägen.
Ska vi se något ljus i tunneln så är det att socialnämndens ekonomi ser ut att bli bättre om/när majoritetens budget för 2025 går igenom. Utifrån delår 2 prognostiseras ett underskott på 38 miljoner för Socialnämnden under 2024. Underskottet beror till största delen på att LSS underfinansieras från statens sida. I den budget som S och M föreslår för 2025 finns det en kompensation på 40 miljoner till LSS.
Dessutom är samtliga partier överens om att nämnderna ska kompenseras fullt ut för ökade lönekostnader, ökade hyror och uppskrivning av avtal, samt att resursfördelningsmodellen ger SON 27 miljoner i tillskott 2025.
Så, hur mår egentligen äldreomsorgen på Gotland? Jag skulle säga hyfsat bra utifrån förutsättningarna, men det finns absolut mörka moln på himmelen.