Pandemin belyser våra samhällens mörka baksida

Sedan statistiken kring antalet dödsfall av covid-19 började trilla in, har ett faktum stått klart.

En studie från Bumbay, Indien, visar att över hälften av de människor som bor i stadens slumområden är smittade med covid-19.

En studie från Bumbay, Indien, visar att över hälften av de människor som bor i stadens slumområden är smittade med covid-19.

Foto: Rajanish Kakade

Ledare2020-08-05 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sjukdomen i sig diskriminerar inte. Den tar nära och kära ifrån oss, för att lämna sorgen efter sig. Pandemin sätter dock ljuset på de sprickor som finns i samhället. Både här i Sverige och i andra delar av världen. För även om corona drabbar alla, drabbar den vissa grupper i större utsträckning. 

Matilda Molander avslöjade i Vestmanlands Läns Tidning (21/7) hur coronapandemin drabbar äldre män och kvinnor olika. Skillnaden består i att fler män dör på sjukhus än kvinnor, som i större utsträckning har somnat in på äldreboenden. Statistiken visar det tydligt, för alla ålderskategorier över 70. 

Det kanske inte verkar så underligt, om det inte vore så att en sjukhusvistelse också ger tillgång till vård som äldreboenden inte kan tillhandahålla. Smärtstillande och syrgas där ibland. ”Trots decennier av jämställdhetsarbete tas gamla kvinnors sjukdom inte på fullt allvar ens när de ligger för döden i Sverige” är hur Molander väljer att uttrycka det. 

Äldre kvinnor är inte den enda utsatta gruppen. En studie från Bumbay, Indien, visar att över hälften av de människor som bor i stadens slumområden är smittade med covid-19. Detta i jämförelse med de som bor utanför slumområdena, där runt 16 procent av de som testats fått positiva resultat. 

Liknande resultat, som ger tydligt bevis på att fattiga områden drabbas värre, går att hitta från hela världen. Gruppers ekonomiska situation talar sitt tydliga språk under pandemin. Inte minst i USA. 

I den amerikanska delstaten New Orleans utgörs 32 procent av svart befolkning, vars socioekonomiska situation är konstaterat sämre än vitas. Statistik från april visade att 70 procent av de som dött till följd av corona i delstaten kom från denna befolkningsgrupp. 

Även här i Sverige är diskussion kring utsatta bekant, inte minst den kring dödsfallen i Järvaområdet utanför Stockholm. Dödsfallen bland de med somalisk bakgrund, skylldes på det kulturella arvet som påverkar gruppens umgängeskultur. 

De täta familjebanden, pekades ut som en orsak. Att låta den höga dödligheten i områden förklaras av trångboddhet, låga inkomster och generellt hög ohälsa var inte nog. Deras etnicitet fick skulden. 

De som säger att samhället är jämlikt, har fel. Statistik från världen, men även här hemifrån gör det tydligt. Medan de från medel- och överklass kan unna sig resor till solstränder världen över trots rådande situation, dör utsatta grupper utan tillräcklig vård. 

Det är i trångbodda lägenheter, för de som inte kan jobba på distans eller skydda sina anhöriga inom riskgrupper som virusets kraft slår som hårdast. Bland de som aldrig givits samhällets gunst. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.