Pandemin kan upphöra, men inte för regeringen

Socialdemokraterna lär få leva med granskningen av regeringens hantering av krisen länge än.

Även om pandemiläget ljusnar lär molnen fortsätta hänga över regeringens hantering.

Även om pandemiläget ljusnar lär molnen fortsätta hänga över regeringens hantering.

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Ledare2022-01-26 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Samtidigt som antalet smittade av covid-19 snabbt växer så talar både värdshälsoorganisationen WHO och gotlands smittskyddsläkare Maria Amér om ett möjligt slut på pandemin. Nästan 140 000 svenskar har smittats sedan i fredags. Enligt statistiken. Förmodligen är det betydligt fler som inte testats och inkluderats i statistiken. Men de som insjuknar blir sällan så sjuka att det behöver sjukhusvård av den anledningen. De är smittade av covid men läggs in på sjukhus av andra anledningar. Maria Amér sade till Helagotland:

– Jag tror att vi är mitt i det tuffaste läget just nu, och kanske även nästa vecka, men sedan ska det nog vända. Just nu behöver vi ta det här på allvar och begränsa smittan så gott vi kan, men samtidigt ta till oss av vad WHO säger. Det här kan vara den sista besvärliga vågen.

Andra länder har redan valt eller väljer nu att förändra sitt förhållningssätt till smittan. För drygt en och en halv veckan sedan skrev jag om hur Spanien slutade behandla covid-19 som en pandemi för att istället agera som om det vore en vanlig influensa. Redan under tisdagen rapporterades om hur Danmark slutar betrakta covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och avskaffar alla restriktioner vid månadens slut. Officiellt besked ska komma under onsdagen.

Sveriges agerande är, som under hela pandemin, svårt att förutsäga. Men det är definitivt möjligt att livet i en nära framtid kan normaliseras även här. Men ta för all del inte ut något i förskott. Själv ska jag inställa mig för en tredje dos vaccin under onsdagen, för även om pandemin kan vara väg att omklassas även i Sverige, så är det fortfarande en sjukdom som jag helst inte vill ha alls och alternativt i lindrigast möjliga form.

Men Coronan kommer inte att vara den sista pandemin vi får uppleva. De lärdomar vi kan dra av de gångna två åren är av stort värde nästa gång vi drabbas. Om vi kan dra rätt slutsatser om vad som blev rätt, vad som blev fel och vad som hade kunnat undvikas.

Det är därför mer en beklagligt, snarare upprörande, hur motvilligt, senfärdigt och bristfälligt regeringen har behandlat coronakommissionen böner om skriftlig dokumentation om regeringens pandemihantering och agendor och överväganden från gruppen för strategisk samordning.

Peter Wennblad, gotlänningen som på Svenska Dagbladets ledarsida skrivit avslöjande om hur regeringen undanhållit information, tipsar på Twitter om att coronakommissionen på onsdagsmorgonen kommer till regeringskansliet, förhoppningsvis för att få den information som kommissionen hittills förvägrats. Det ska bli intressant hur det avlöper och intressant blir förmodligen även kommissionens nästa rapport. De tidigare har inte varit smickrande för makthavarna.