Hur snabbt går spridningen av den senaste covid 19-varianten omikron nu? En ögonblicksbild kommer från partipolitiken. Tidigare i veckan, närmare bestämt i onsdags, var det partiledardebatt i riksdagen. Sedan dess har två av deltagarna – både Annie Lööf (C) och Per Bolund (MP) – testats positivt.
Värdet av den informationen är förstås mest anekdotiskt, men den bilden kompletteras också av officiell statistik och, i mitt fall, av en strid ström av positiva covid-tester exempelvis bland mina kontakter på Facebook. Omikron är en variant som tycks betydligt mer smittsam än de tidigare, men risken för att bli allvarligt sjuk är å andra sidan lägre än tidigare. Ännu lägre risk för att bli allvarligt sjuka har de som vaccinerat sig.
Det görs stora ansträngningar för att minska smittspridningen, men jag tror i ärlighetens namn att det är hög risk för att man inte blir speciellt framgångsrika i detta. Omikron är alltför smittsamt och alltför många som bär på sjukdomen får den så lindrigt att de känner sig symptomfria. Så var det exempelvis med Per Bolund, som testade sig ändå för säkerhets skull. För att sedan sätta sig själv i karantän.
Ett land som nu planerar att avvika starkt från andra länder i Europa i hanteringen av pandemin är Spanien. Där tänker man inte längre fortsätta att behandla covid som en pandemi utan mer som en vanlig influensa. Anledningen är just att en stor del av befolkningen är vaccinerad och att risken för allvarligt sjukdom är lägre. Masstestning avskaffas, exempelvis.
Jag är verkligen inte säker på att Spaniens tajming är rätt, men det finns all anledning att följa utvecklingen med stort intresse. Ska jag gå på intuition så tror jag att det är hög sannolikhet för att Spanien på detta sätt kan visa resten av Europa vägen ut ur pandemin. Någon gång måste samhället normaliseras. Spanien tycks ta på sig rollen att pröva om den tiden är nu.
Under slutet av första världskriget härjade en pandemi som krävde kanske 100 miljoner liv. Den fick, orättmätigt, namnet Spanska sjukan. Egentligen kom smittan från USA och i de i kriget deltagande länderna tystades vidden av farsoten ner. I Spanien, som stod utanför kriget, rapporterades mer öppet om den fasansfulla influensan, varför den kom att förknippas just med Spanien.
Den här gången kanske Spanien istället kan få kommas ihåg som landet där man kunde sätta punkt för pandemin. Framtiden får utvisa.