Olaf Scholtz, ledare för Tysklands socialdemokrater och den troliga efterträdaren till Angela Merkel, var en av de inbjudna gästerna som talade på Socialdemokraternas kongress.
I det nyligen avslutade tyska valet hade Olaf Scholtz parti, SPD, ökat från 20,5 procent till 25,7 procent. I sitt tal delade Scholtz med sig av det som han såg som faktorerna bakom SPD:s valframgång. Respekt för väljarna och deras åsikter.
Scholtz pekade på att Tysklands politiker under lång tid tappat kontakten med de vanliga medborgarna och därmed med deras vardag. För att göra ett långt tal kortare menade Scholtz att de bortglömda väljarna, främst på landsorten och i socioekonomiskt utsatta områden, låg bakom högerpopulisternas framgångar och hans egets partis motgångar.
På hemsidan Dagensarena.se skrev Alex Bengtsson den 8/11 en intressant gästkrönika. I Uppsala län har sex mer eller mindre framgångsrika lokala kommunpartier slagit sig ihop för att även få in en fot i regionfullmäktige efter valet 2022. De lokala partierna har till skillnad från de etablerade partierna fokuserat på lokala politiska frågor och inte på det politiska spelet. De har lyssnat på kommunmedborgarna och hittat lösningar på deras vardagsproblem och därmed byggt upp ett förtroende. Nu har man sett att många av kommunmedborgarnas problem är de samma oberoende av kommun. Exempelvis avsaknad av vårdcentraler, närakuter och fungerande kollektivtrafik. Verksamheter som regionen har ansvaret för. Därav deras gemensamma satsning på regionfullmäktige.
Kommunpartier som är ideologiskt obundna finns i fler kommuner runt om i landet och i många av de kommunerna fångar man upp missnöjet med de etablerade partierna. De små kommunpartierna sågs först som populistiska dagsländor men det har på många håll visat sig helt fel. Istället visar det sig att partierna hittat ett sätt att driva politik som ger dem ett relativt stort stöd.
De små kommunpartier har, precis som Olaf Scholtz, visat att partier som har förmågan, och viljan, att lyssna av och visa respekt för människors vardagsproblem och samtidigt hittar lösningar som fungerar, också får många väljares stöd.
Hur ska man då nå ut till människor och få igång den dialog som är så viktig. Självklart genom att partierna finns i människors vardag. Då pratar jag inte om partierna expeditioner utan om deras medlemmar. Ju fler medlemmar ett parti har desto fler människor kan partierna ha en dialog med. Men även genom att skapa naturliga träffpunkter där dialogen kan upprätthållas under en längre tid.
Jag tror Socialdemokraterna uppfattat detta i och med valet av Tobias Baudin till partisekreterare. Baudin gjorde i sin roll som Kommunals ordförande ett mycket bra arbete med att öka förtroendet för förbundet och värva nya medlemmar. Till sin hjälp hade han till att börja med en robottupp. Tuppen har genom tiden förknippats med sitt arla galande som en start på och ett uppvaknade till en ny dag. Själv förklarade Tobias Baudin sitt uppdrag som ny ordförande för Kommunal och tuppen på följande sätt:
”Allmänhetens förtroende för oss är lägre än någonsin. Nu vill vi lyssna ännu mer på medlemmarnas åsikter och med deras hjälp förändras i grunden. Robottuppen är en del av den förändringsresa som jag fått förtroendet att leda.”
Nu hoppas jag att Baudin tar med sig det arbetssättet in i Socialdemokraterna, med eller utan tupp. För det är med större respekt för den vanliga människan som Socialdemokraterna kan växa och därmed få ett större genomslag för den politik som landet såväl behöver.