I helgen har Centerpartiet på Gotland höststämma och där deltar bland andra partiledaren Muharrem Demirok. Han har ett tufft uppdrag att samla och stärka ett parti som balanserar på 4-procentsspärren i flera opinionsmätningar.
Muharrem Demirok har inte samma lyskraft som Annie Lööf utan måste först och främst bygga förtroende inom partiet för att sedan jobba för att utöka väljarstödet. Hittills har han valt att lyfta skolfrågan som Centerpartiets nya profilfråga med utgångspunkten att flera barn och unga måste ha möjlighet att genom skolan skapa sin egen framtid ("göra livsresor").
I en mätning som Novus gjorde inför Almedalsveckan av de olika partiernas väljarprofler kan man utläsa att de flesta av Centerpartiets väljare är mellan 18 och 49 år, lite fler kvinnor än män röstar på partiet och väljarnas viktigaste frågor är i ordning: sjukvård, klimatet samt skola och utbildning.
Centerpartiet har något lägre stöd i städer, de flesta väljare bor i övriga landet vilket kan komma som en överraskning för alla de som hävdar att partiet nu mest cirkulerar kring Stureplan i Stockholm.
Gotland är ännu ett starkt C-fäste men väljarna är ombytliga, i valet 2022 backade partiet lokalt till 18,54 procent från 25,97 procent i valet 2018.
Ännu sämre gick det i riksdagsvalet på Gotland där bara 11,72 procent valde Centerpartiet (jämfört med 17,2 procent 2018) vilket ledde till att man förlorade det gotländska riksdagsmandatet till Moderaterna.
Detta trots att Centerpartiet är det parti som har landsbygdens villkor på agendan alla år, inte bara inför val.
Så nog är det en uppförsbacke man har att bestiga. Och vad än partiet självt vill prata om så landar allt som oftast samtalet i vem man vill göra det med. Att stå utanför den fasta blockpolitiken kostar på.
VÅR HISTORIA
SVT:s nya mastodontsatsning "Historien om Sverige" lockar många tittare att avbryta scrollandet efter underhållande inlägg i sociala medier för att lära sig något. Också det på ett underhållande sätt.
Första programmet visar hur människor kommer till vårt land från både söder och norr, i första hand för att jaga, sedermera för att bosätta sig. De första svenskarna var mörkhyade, bara det ett faktum som sätter vår nutids vansinniga polarisering kring "vem som är svensk" i perspektiv.
Genom årtusenden har människan lärt sig att leva tillsammans, olika modeller har prövats där (mäns) makt över andra människor så gott som alltid varit styrande. Det har handlat om religion och ägande av mark och tillgång till mat.
Mänsklighetens civilisationer globalt sett har över tid demokratiserats och vi slår inte längre ihjäl varandra för att få tillgång till en bit land eller en bit mat.
Eller, vänta nu.
Ibland är det som att vi inte lärt oss nånting.
FÖRTYDLIGANDE
Till sist måste jag korrigera mig angående ledaren om kycklinguppfödning och hur företaget Aviagen behandlar sina avelsdjur. Det handlar alltså om avelsdjuren till gödkycklingar, inte värphöns. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt har både äggproduktionen och produktionen av slaktkyckling i Sverige under de senaste decennierna helt baserats på import av specialiserade hybrider.
Men Aviagens inblandning gäller alltså bara slaktkycklingsdelen.