Rimliga nya regler för partilotterier

Det är hutlöst att S0cialdemokraterna vill ha kvar sin gräddfil för partilotterier.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S) tog i från tårna.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S) tog i från tårna.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2024-12-14 08:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lotteriskandalen i höstas var ett praktfiasko för Socialdemokraterna. Deras sätt att nu hantera förslagen om bättre regelverk är nästan lika fult.

Man måste nästan nypa sig i armen när man tänker på avslöjandena om Socialdemokraternas partilotteri A-lotteriet och bolaget Kombispel. Först avslöjade DN att bolaget använde en aggressiv marknadsföring riktad mot äldre och dementa. Sedan avslöjade Expressen att bolaget som var kopplat till S drevs av gängkriminella.

Mot den bakgrunden skulle man kunna ha trott att S skulle välja att hålla en låg profil i frågan om partilotteriet. Men när regeringspartierna presenterade sina förslag för att bättre reglera området skriker S högt. Partisekreteraren Tobias Baudin (S) beskrev det som ett försök att tysta oppositionen.

Vad är det regeringen föreslår? Den föreslår inte förbud, trots att den statliga utredaren pekar på den möjligheten, och trots att en majoritet av svenska folket enligt en opinionsundersökning vill se ett förbud för politiska partier att driva lotterier. Regeringen väljer i stället en balanserad väg. Partier ska även fortsättningsvis få driva lotterier men det måste framgå av lotten vart pengarna går, och partilotterier ska inte ha en egen gräddfil utan beskattas på samma sätt som andra spellotterier. 

Det är detta helt rimliga förslag som S ser som en attack på demokratin. Det är en hutlös anklagelse. Demokratin står inte och faller med lotterier. Särskilt inte om de är av skumrask-karaktär och bedrivs av gangstrar. S försöker i efterhand att få det att framstå som att A-lotterierna var en oskyldig folkrörelseföreteelse men avslöjandena från i höstas har med all tydlighet visat att det handlade om stora affärer.

Ett skäl till att S fortsätter att strida för sina lotterier, och på så vis håller debatten igång, är att de inte tappade några väljare på skandalen. Mätningar från till exempel GP/Novus pekade på att S bara förlorade 0,6 procentenheter av sitt stöd i opinionen. Det är inom felmarginalen. 

Uppenbarligen är det många S-sympatisörer som rycker på axlarna åt det som uppdagats. Kanske litar man på partiledningens försäkran om att man inte visste något om hur lotterierna gick till. Eller så ser man avslöjandet som en del av det alltid pågående käbblet mellan partierna. Det är synd att lotteriskandalen inte ledde till mer eftertanke och självkritik.

Vad S borde göra är att acceptera regeringens förslag. Om politiska partier överhuvudtaget ska hålla på med lotterier måste det ske öppet. Reglerna bör vara samma som för annan jämförbar verksamhet.

Sedan är det intressant att S ser skatt som ett försök att döda en verksamhet. Ja, skatter påverkar om det överhuvudtaget är intressant att investera tid och pengar inom ett visst område. Det kanske är något som S borde tänka på oftare.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.