Pendelstrejken som kan slå tillbaka

Vad har de stackars resenärerna gjort för ont mot vilt strejkande pendeltågsförare?

Förarlösa i veckan?

Förarlösa i veckan?

Foto: Tomas Lundin

Ledare2023-04-17 10:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Senaste gången jag skulle åka pendeltåget från Nynäshamn in mot Stockholm så var det obegripligt segt innan vi billösa fick kliva av Destination Gotlands färja. Det som borde ha varit god marginal tickande undan medan vi fotgängare otåligt stod och stampade. När vi tillslut fick kliva av fick jag springa genom snöglop med en resväska och en axelremsväska. Sannerligen ingen njutning.

Men jag var verkligen inte ensam om upplevelsen. Det var många från färjan som skulle med båten. Stockholms pendeltåg är en viktig del av transportmöjligheterna mellan Gotland och omvärlden. Men kanske inte under de närmaste dagarna.

I skrivande stund är två tredjedelar av tågen inställda. Man försöker ersätta dem med bussar. En stor andel av pendeltågsförarna har gått ut i vild strejk under första delen av veckan. Lokförarna är väldigt missnöjda med arbetsgivaren som satsat på kameraövervakning och samtidigt gradvis minskat antalet tågvärdar, så att lokförarna numera är ensamma på omkring hälften av tågen. Detta anser lokförarna vara osäkert.

Jag förstår lokförarnas missnöje. Och det är inte bara av säkerhetsskäl som jag anser att huvudstadens rälsbundna trafik behöver mer personal snarare än mindre, även om kameror kan vara en bra komplement. Det handlar om att upprätthålla ordning och trivsel i en miljö där jag upplevt bråk, uppenbart tjuvåkande, röj, allmänt störande beteende, nasande och tiggeri. Kameror kan registrera men inte agera. Att lämna passagerarna att sköta sig helt själva enligt eget gottfinnande verkar inte alls vara någon bra idé.

Men vilda strejker är inte heller någon bra idé. Och vem är det som straffas? Är det MTR Pendeltågen som slipper köra tåg? Och slipper betala ut lokförarlöner. MTR Pendeltågen som är en del av MTR Nordic AB som är en del av brittiska MTR Corporation UK som är en del av den multinationella koncernen som är baserad i Hongkong? Och till tre fjärdedelar ägt av Hongkongs politiska styre. Skulle inte tro det.

Det är de som är beroende av att pendeltågen går som får sitta emellan. Som gotlänningar som tvingas ta sig på något annat sätt till sitt resmål, än de egentligen hade tänkt. Ett sätt som antagligen är stökigare, långsammare och/eller dyrare. Kanske blir det fler som nu anser sig behöva ta med sig bil på färjan.

Vilda strejker är överhuvudtaget en styggelse. Extra missriktade blir de när de framför allt drabbar tredje man.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.