Pennan inte mäktigare än Skolinspektionen

Det finns forskningsstöd för att digitalisering i undervisningen kan gå för långt. Men skolor är förhindrade att agera ansvarsfullt.

Borde vara ett viktigt läromedel.

Borde vara ett viktigt läromedel.

Foto: Ingvar Svensson/TT

Ledare2023-02-09 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Häromdagen uttryckte jag mig kritiskt om hur Skolinspektionens inflytande påverkar svensk skola. Dagens Nyheter hade häromdagen godheten att påminna om ett gotländskt exempel på när det svenska regelverket och Skolinspektionens sätt att implementera det hade en direkt skadlig effekt. Jag tänker på i höstas, när Skolinspektionen tvingade Orionskolan att öka de digitala delarna av undervisningen.

Det har hunnit gå ett drygt halvsekel sedan jag började skolan. I motsats till vad man kan tro så karvade vi inte runor i stenar eller barkbitar, när vi skulle lära oss att skriva. Men vi hade verkligen undervisning i välskrivning, med för ändamålet avsedda träningsböcker.

Jag älskade aldrig detta. Tvärtom faktiskt. Antagligen på grund av att jag var dålig på det. Jag vet inte om det brast i finmotorik, motivation eller begåvning, men det blev aldrig speciellt snyggt eller konsekvent. Det dras jag fortfarande med, speciellt när det ska gå fort kan det bli svårläsligt till och med för mig själv. I efterhand önskar jag att det hade ställts högre krav på min välskrivning – inte lägre – när jag gick i skolan. Jag fick aldrig den flödande och sköna handstil som så många i mina föräldrars generation hade.

Det skrivs dock överhuvudtaget allt mindre för hand i den svenska skolan. Man har varit besatta av att introducera och skola barnen i IT så tidigt som möjligt. Allt större del av skoldagen har tillbringats vid en skärm av något slag. Men man kan nu med gott stöd i forskning hävda att detta inte alls gagnat utbildningen, framförallt när det gäller de yngsta.

Med papper och penna tvingas man lära sig att skriva, formulera sig och stava efter eget huvud och det understödjer inlärning. Och det bygger förmåga att klara sig hyggligt själv, utan det stöd som mjukvaror erbjuder.

Orionskolan ville stark begränsa främst de yngsta barnens skärmtid och istället jobba mer med penna och papper. Mot detta hade Skolinspektionen kritik som innebar att Orionskolan tvingades att ändra sin undervisning. Om detta säger rektor Kalle Edéus till Dagens Nyheter.

– Nu är det tveksamt om vi lever upp till bestämmelserna om vetenskaplig grund.

Och detta är alltså PÅ GRUND AV Skolinspektionens diktat.

Om jag hade barn som snart skulle börja skolan, så skulle det vara ett argument FÖR en skola om de yngsta barnen fick jobba mer med papper och penna och mindre vid en skärm. Men det tycks alltså vara ett val som inte ens ska vara möjligt.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.