Pensionärer kan ge råd utan ett Pensionärsråd

En tydlig skiljelinje mellan folkvalda och intresseorganisationer är egentligen att föredra för alla parter.

Öppen samhällsdebatt är bättre än slutna möten med intresseorganisationer.

Öppen samhällsdebatt är bättre än slutna möten med intresseorganisationer.

Foto: Rebecca Blackwell/TT

Ledare2020-06-03 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) har klivit av sidouppdraget som Pensionärsrådets ordförande. Det har jag inte alls svårt att förstå. Han är ju exempelvis inte pensionär...

Ska jag vara riktigt ärlig så begriper jag däremot inte varför Pensionärsrådet överhuvudtaget existerar i nuvarande form. Det är väl ingen annan grupp av medborgare som har ett speciellt samrådsorgan tillsammans med Regionen för att utöva inflytande genom regelbundna möten. Det finns väl inget motsvarande för typ arbetare eller skolbarn och deras föräldrar?

Det är naturligtvis helt legitimt för pensionärsorganisationerna att försöka utöva inflytande över politiker och komma med sakupplysningar och varningar. Men för detta behövs ju inget kollektivistiskt påhäng på Regionens folkvalda och förtroendevalda organisation. Pensionärsorganisationerna kan, precis som alla andra, verka genom en öppen samhällsdebatt och vid behov genom personliga kontakter.

Pensionärsorganisationerna må representera sina medlemmar. Men deras företrädare är inte folkvalda och de representerar inte alla pensionärer. Och även om de har MÅNGA medlemmar så fyller ju medlemskapet för många av dessa en social funktion snarare än att det är ett politiskt ställningstagande.

Det är främst genom styrkan i sina argument som pensionärsorganisationer bör vinna inflytande och detta sker ju bäst i en öppen debatt snarare än i speciella slutna råd.

Vissa pensionärsorganisationer verkar ju dessutom ha en något överdriven uppfattning om hur stort inflytande de ska kunna utöva. Exempelvis är det väl inte realistiskt om Pensionärernas Riksorganisation (PRO), som står Socialdemokraterna och den så kallade arbetarrörelsen nära, förväntar sig att ha inflytande i ideologiska frågor, som om driften av äldreboenden ska konkurrensutsättas eller inte.

Hur givande är det att ha speciella möten utan allmän insyn om man använder det för att bedriva politisk debatt?

Socialnämndens ordförande bör definitivt vara tillgänglig för och ha kontakt med pensionärsorganisationerna, för att utbyta idéer, erfarenheter och kunskap. Han bör inte sitta som ordförande i något pensionärsråd och bör väl egentligen inte heller gå på några sådana möten. Ett pensionärsråd kan däremot vara ett bra forum för pensionärsorganisationerna att träffas i för att diskutera gemensamma frågor och eventuella gemensamma intressen som man kan samverka i, för att få ytterligare tyngd jämfört med vad de kan få var och en för sig.

Jag tror att en sådan tydlig uppdelning mellan folkvalda och intresseorganisationer egentligen är att föredra för alla parter.