Pensionärerna är en resurs i arbetet mot corona

Återigen mullrar det bland medlemmarna i PRO. Återigen är det förhållandet mellan pensionärerna och regionen som ifrågasätts.

Vem drar maten när de äldre ska hålla social distans och hur fungerar det? Frågor som pensionärerna själva borde få diskutera med regionens företrädare..

Vem drar maten när de äldre ska hålla social distans och hur fungerar det? Frågor som pensionärerna själva borde få diskutera med regionens företrädare..

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ledare2020-05-06 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regionens politiska ledning verkar inte se pensionärerna som den resurs de är. PRO-Gotland ifrågasätter återigen hur det kommer sig att pensionärerna inte involveras i arbetet för att minska smittspridningen av coronaviruset. I sin kontakt med PRO-representanter i övriga landet får de information om att samarbetet är annorlunda här på Gotland. I andra kommuner/regioner finns pensionärernas organisationer med som referensgrupp i coronaarbetet. Men inte på Gotland, trots ivriga påpekanden från bland annat PRO. 

När regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) får frågan av P4 Gotlands reporter svarar hon att om PRO har idéer om hur regionen kan hjälpa till att sprida information till PRO:s medlemmar så kan man gärna träffas. I samma intervju säger Nypelius att pensionärerna fick en bra information om regionens coronaarbete under pensionärsrådets senaste möte den 11 mars.

Jag tror Nypelius missuppfattar pensionärernas intentioner. De vill inte använda regionen för att nå ut till sina medlemmar, det klara man av själv. De vill använda sina medlemmars erfarenheter för att förbättra regionens alla olika verksamheter, men också övriga åtgärder som regionen vakar över. Exempelvis det viktiga samarbete regionen har med frivilligorganisationerna. Vilka exempelvis hjälper till med inköp av mat och andra förnödenheter till personer i riskgrupper som satt sig själva i karantän.

Man kan schematiskt dela in pensionärerna i tre helt olika grupper. De som klara sig själva i sina egna hem. De som kan bo kvar hemma, men som behöver hemhjälp. De som bor på regionens särskilda boenden i egna rum, men tillsammans med andra äldre och med personal till hands dygnet runt.

Hur fungerar det dagliga för dessa tre grupper? Den kunskapen har pensionärsorganisationerna och den används av andra kommuner och regioner för att minska smittspridningen på bästa möjliga sätt, men inte här på Gotland. Med ett pensionärsråd som behandlas som något katten släpat in, borde regionstyrelsen och dess ordförande ta över ansvaret. Att inte ta med en resurs som pensionärsorganisationerna i arbetet mot corona är nästan oansvarigt. Varför är man från regionens politiska ledning så emot att skapa ett forum där pensionärernas erfarenheter kan tas tillvara? Där kan man med jämna mellanrum stämma av vad som fungerar och vad som inte fungerar för de 30 procent av Gotlands befolkning som fyllt 65. Det är dags för Nypelius och hennes kamrater i regionstyrelsen att börjar se pensionärerna som en resurs i arbetet mot corona.