Pensionärsrådet tvingades att ta saken i egna händer

Trots att regionen träffar pensionärsrådet med jämna mellanrum kände sig pensionärerna tvingade att kalla till eget möte.

Pensionärsrådets ledamöter fick kalla politikerna till ett separat möte för att få möjlighet att ta upp sina frågor.

Pensionärsrådets ledamöter fick kalla politikerna till ett separat möte för att få möjlighet att ta upp sina frågor.

Foto: Christian Körner

Ledare2022-05-07 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alliansstyret har under sina snart fyra år inte varit de som gett pensionärerna någon större möjlighet att få sin åsikt framförd. 

Den minnesgoda kommer ihåg att en av de första åtgärderna som alliansen vidtog då 2018 när de besatte ordförandeposterna efter valet var att skrota den rykande färska policyn för pensionärsrådet. Därefter hade alliansen ingen brådska med att försöka hitta en ny lösning för öns pensionärsorganisationer att, under ordnade former, samtala med regionen. 

Alliansen anser att pensionärerna genom ett pensionärsråd får för stort inflytande som grupp. Att det inflytandet skulle kunna förbättra möjligheten för de styrande att fatta kloka beslut verkar inte ha slagit alliansen. 

Vi kan ta och jämföra med alla de olika former av kontakter som regionens politiker har med näringslivet och dess organisationer. Ett samarbete som utmynnat i många bra åtgärder som genom dialogen blivit anpassade till näringslivets förutsättningar. 

Vi kan ta alla krispaket som exempel på samarbeten där näringslivet pekat ut utformningen så pengarna kan användas på bästa möjliga sätt. Med en liknande kommunikation med de olika rikstäckande pensionärsorganisationerna skulle en hel del beslut med största säkerhet bli bättre.

När det ändå blev någon form av mötesplan var pensionärernas missnöje med ansvarig politiker så stort att alliansen tvingades byta. Men om jag tolkar pensionärsorganisationernas senaste initiativ blev det ändå inte tillräckligt bra. Deras syn på saker och ting är tydligen inte viktig för alliansens företrädare. 

Enligt pensionärsorganisationernas utsedda ombud till pensionärsrådet blir de informerade om beslut, i frågor de har både kunskap och intresse att lösa på bra sätt, i ett så sent läge att det är för sent att göra någon förändring. 

Ett annat problem som pensionärsrådets medlemmar uppfattar är att alliansen ofta påpekar att de idéer som pensionärsrådet för fram är för dyra och inte budgeterade. Våra seniora medborgare som fått sina kamraters förtroende att föra deras talan upplever också att den dagordning som alliansens politiker sätter för pensionärsrådet inte ger plats för de frågor som öns äldre vill ha diskuterade.

Detta missnöje utmynnade i att pensionärsorganisationernas ombud i pensionärsrådet kallade politikerna till ett möte för att få diskutera sina egna frågor. 

På Gotland är över 25 procent av de mantalsskriva 65 år eller äldre. Enligt regionfakta.com. Det är en stor andel av befolkningen men samtidigt en grupp som är långt ifrån homogen. Därför är pensionärsorganisationernas kunskap en stor tillgång om den används på rätt sätt. 

Pensionärsrådet är en perfekt mötesplats där regionens politiker kan få ta del av pensionärsorganisationernas erfarenhet och kunskap. Därför är det olyckligt att rådet inte fungerar och pensionärsorganisationerna känner sig tvingade att ta saken i egna händer för att kunna träffa våra politiker under former som fungerar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.