Bilderna ackompanjeras med taggen ”#Challengeaccepted”. Ni kanske undrar varifrån fenomenet kommer och varför det blivit en del av en internationell rörelse.
Taggen är egentligen inte ny, men har återlanserats som en del av turkiska kvinnors kamp mot femicid och våld i nära relationer. Delningen av bilderna, som framförallt sker på plattformen Instagram, tog fart efter rapporteringen av mordet på den unga kvinnliga studenten Pinar Gültekin.
Gültekin återfanns den 21 juli efter att ha varit saknad i fem dagar. Hon har då misshandlats och strypts till döds av sin förövare, en före detta pojkvän. Efter att han har dödat henne, ska han ha försökt bränna upp hennes kropp för att röja undan bevisen.
Resterna av kroppen hittades i en gammal oljetunna, efter att förövaren erkänt mordet för den turkiska polismyndigheten.
Mordet på Gültekin är långt från en isolerad händelse. I Turkiet dödas hundratals kvinnor varje år. Enligt en organisation som arbetar mot femicid i landet mördades 474 kvinnor under 2019.
En siffra som befaras stiga under 2020. Hitintills i år ska 147 kvinnor ha bragts om livet i Turkiet.
Det finns även, sedan den turkiska polismyndigheten började använda appen Kades för att förenkla anmälningar av våld, ytterligare siffror som visar på hur omfattande problematiken är. Sedan Kades lanserades i mars 2017 har över 30 000 fall av våld mot kvinnor anmälts.
Trots dessa siffror finns det motståndare till kvinnors rättigheter i Turkiet. Konservativa röster kritiserar bland annat att landet skrivit under Istanbulkonventionen, som berör bekämpningen av våld mot kvinnor och våld i hemmet. Dessa konservativa röster anser att konventionens vision i allt för stor utsträckning lägger sig i den enskilda familjens rättigheter och förehavanden.
Turkiets president Recep Erdogan ska ha svarat på denna kritik genom att öppna upp för en ny utredning kring om landet även i fortsättningen ska stödja Isanbulkonventionen. Något som upprört flera kvinnorättsorganisationer och ytterligare gett vind i seglen för fenomenet runt de svartvita bilderna.
Det är inte mer än tre dagar sedan de svartvita bilderna på kvinnor blev en viral företeelse. Över fem miljoner bilder har nu delats med hashtagen #challengeaccepted, som spridit sig från Instagram till både Twitter och Facebook.
Publiceringen av bilderna är ett aktivt stöd gentemot de som utsätts för våld i nära relationer och faller offer för mäns våld mot kvinnor. Både i allmänhet, men i synnerhet för de som drabbas i Turkiet.
Femicid direktöversätts till svenska som kvinnomord och står för det avsiktliga dödandet av kvinnor, för att de är kvinnor. Ofta är utförandet hedersrelaterat, men är inte isolerat enbart till så kallade hederskulturer.
Global forskning visar att runt 40 procent av alla mord på kvinnor, begås av någon som har en nära relation till offret. För män är den motsvarande siffran sex procent.