Pinsamt lÄta vindkraften dröja

Regeringen fÄr gÀrna drömma om flera energislag i allmÀnhet och kÀrnkraften i synnerhet. Men Sverige behöver stabil elproduktion som kan verka hÀr och nu.

Att börja med att prioritera kommunerna som redan har vindkraft pÄ plats Àr rimligt men överlag Àr förslaget senfÀrdigt och regeringen hade kunnat gÄ vidare med den hÀr frÄgan för lÀnge sedan.

Att börja med att prioritera kommunerna som redan har vindkraft pÄ plats Àr rimligt men överlag Àr förslaget senfÀrdigt och regeringen hade kunnat gÄ vidare med den hÀr frÄgan för lÀnge sedan.

Foto: Henrik Lindstedt

Ledare2024-09-23 06:03
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I budgetpropositionen för 2025 föreslÄr regeringen en rad satsningar för att sÀkra energiförsörjningen. Denna regerings fokus har till stor del legat pÄ kÀrnkraften, trots utredningar om vindkraftens vÀrde, men nu gÄr regeringen Àntligen fram med ett förslag som skulle kunna gynna Àven de kommuner som sÀger ja till vindkraftverk.

Regeringen konstaterar sjÀlv att Sverige behöver en kraftfull utbyggnad av ny fossilfri elproduktion och menar att vindkraften pÄ kort sikt kan stÄ för majoriteten av tillskottet. Att förutsÀttningarna för att effektivt kunna bygga ut vindkraften behöver förbÀttras Àr en sen insikt frÄn en regering som frÄn start behandlat vindkraftsutbyggnaden nÄgot styvmoderligt. Inte minst har Moderaterna haft problem genom att man stundvis blivit motarbetad internt av sina egna lokala företrÀdare som inte vill se vindkraft. I praktiken har det inneburit att partiet stÄtt med stora drömmar om framtida kÀrnkraft men samtidigt handfallna inför vad som behöver göras hÀr och nu.

Insikterna om att förutsÀttningarna för vindkraften behöver förbÀttras Àr vÀlkomna. Regeringen föreslÄr nu att de kommuner som redan lÄtit vindkraft byggas ska kompenseras och ges ett stöd som kan motsvara den fastighetsskatt som vindkraften i kommunen hade gett upphov till. Detta syftar till att stÀrka incitamenten för att bygga och godkÀnna nya vindkraftverk men omfattar Àven de befintliga vindkraftverk som finns pÄ land i dag. Att börja med att prioritera kommunerna som redan har vindkraft pÄ plats Àr rimligt men överlag Àr förslaget senfÀrdigt och regeringen hade kunnat gÄ vidare med den hÀr frÄgan för lÀnge sedan.

NĂ€r den föregĂ„ende regeringen tillsatte utredningen VĂ€rdet av vinden var uppdraget att fĂ„ fler kommuner att sĂ€ga ja till vindkraft. Man valde dĂ„ att utesluta förslag pĂ„ skatteomrĂ„det. Den nuvarande regeringen Ă€ndrade direktiven och valde att Ă€ven utesluta statligt stöd. NĂ€r utredaren Ulrika Liljeberg (C) i april 2023 levererade en rad förslag med syftet att skapa en mer gynnsam opinion för vindkraft var hon kritisk mot utredningens snĂ€va direktiv. Utredningen kunde inte föreslĂ„ det man menade skulle göra verklig skillnad: en intĂ€kt direkt till kommunerna, förslagsvis baserad pĂ„ den fastighetsskatt som vindkraften betalar. Övriga förslag som lades fram bereds men regeringen har legat lĂ„gt.

MÄnga fönster för att fÄnga den positiva vindopinionen men Àven stÀvja den negativa har missats nÀr regeringen ensidigt fokuserat pÄ kÀrnkraft. Utöver att Sverige gÄr miste om fossilfri energi vi hade behövt har det varit frustrerande för de bolag som vill bygga vindkraftverk nÀr det helt saknats politiskt ledarskap i frÄgan. Det Àr dÀrtill ett oerhört slöseri av sÄvÀl föregÄende som nuvarande regering att inte lÄta en utredare förutsÀttningslöst utreda alla förslag som skulle kunna skapa en mer gynnsam opinion.

Regeringen fÄr gÀrna drömma om flera energislag i allmÀnhet och kÀrnkraften i synnerhet. Sverige behöver höga energipolitiska ambitioner men Sverige behöver ocksÄ ett stabilt system av elproduktion som kan verka hÀr och nu, inte pÄ flera Ärs sikt eller nÄgonting som Àr i vÀntan pÄ nÄgot bÀttre. Det Àr oansvarigt mot sÄvÀl svenska folket som mot de bolag som bÄde vill bygga vindkraft och de bolag som Àr i skriande behov av ökad elproduktion att lÄta frÄgor dras i lÄngbÀnk. Att slÄ pÄ stora trumman för att presentera vad som kunde varit nyheter för över ett Är sedan Àr pinsamt.

GOTLÄNNINGEN

Det hÀr Àr en ledare. GotlÀnningens ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.