Jag har en viss förståelse för regionens arbete med att minska biltrafiken i stadens centrala delar. Att problemen med de höga andelarna farliga partiklar i Visbyluften härleds till just biltrafiken gör det arbetet viktigt.
Visserligen är det främst ett vinterrelaterat problem, där dubbdäck och halkbekämpning är de största bovarna, och att minska biltrafiken även på sommaren är inte helt fel. Men när arbetet går ut över trafiksäkerheten, som exemplet med regionens vägran att återinföra trafikljus i korsningen Gutevägen/Söderväg, då övergår min förståelse till ifrågasättande.
Vägavdelningens strävan efter färre bilar i de centrala delarna av Visby går nu inte heller helt smärtfritt. Det ”motarbetas” till och med av de som ansvarar för kollektivtrafiken.
Vi har under sommaren hört P4 Gotland rapportera om överfulla bussar som kört förbi väntande resenärer, och en upphandling som inte verkar vara till resenärernas fördel, då frågan om extrabussar inte är tvingande.
Till att börja med verkade frågan om vem som ägde möjligheten att sätta in extrabussar, så att alla som tänkt sig åka kommunalt skulle kunna göra det, inte ens vara tydlig för den nya entreprenörens underentreprenör. När sen ansvarsfrågan var utredd, verkade entreprenörens underentreprenör inte särskilt intresserad av att sätta in någon extrabuss.
Hur det hela fortsatt under sommaren har jag inte sett något om, men det som hänt underlättar inte arbetet med att minska biltrafiken i Visby.
Bristen på plats i bussarna och risken att bli stående vid busshållplatsen gör med största sannolikhet att fler väljer att ta egen bil.
Det är uppenbart att den ena verksamheten inom regionen inte verkar veta vad den andra gör. Finns det ens någon regionöverskridande policy angående biltrafiken i Visby? Och vad hvilja egentligen politikerna i tekniska nämnden?
Nu räcker det inte med att olika delar av regionens verksamheter motverkar varandra, även de som ansvarar för vägarna verkar ha problem med sina egna ambitioner.
Eller rättare sagt, envisheten att vägra sätta upp trafikljus i korsningen Söderväg/Gutevägen ökar biltrafiken in mot Visbys centralare delar. Jag har nämligen svårt att se att boende längs med Visborgsgatan och Palissadgatan numera väljer att köra ut på Söderväg via Gutevägen. De lär i stället ta sig ut via Byrumsgatan som ligger betydligt närmare de centrala delarna av Visby, även om deras slutdestination ligger söderut på ön. Så de delarna av Visby där regionen i alla andra fall vill minska trafiken får tack vare det kaos som råder vid den numera ökända korsningen, i stället en ökning av trafiken.
Inte ens när en privatperson, som jobbat med trafiksäkerhet och kartlagt trafikolyckor, och dess följder, med sin erfarenhet anser att korsningen är farlig och därför erbjuder sig att skänka 100 000 kronor till en grundplåt för nya trafikljus nappade regionen.
Jag blir inte klok på orsaken bakom regionens vägran att sätta upp trafikljus för att underlätta för boende längs med Visborgsgatan och Palissadgatan att ta sig ut den vägen. Inte ens förbudet mot genomfart i Gutebacken, eller de andra åtgärderna som är på gång har ju med trafikljusens vara eller icke vara att göra. Det enda jag kan komma på är att det gått prestige i frågan och det är aldrig bra när det står människors hälsa på spel.
Det jag saknar i den här debatten är uttalanden från de ansvariga politikerna i tekniska nämnden. Vad tycker de? Är det på deras uppdrag trafikljusen lyser med sin frånvaro?
I en politikerstyrd organisation är det alltid politikerna som har ansvaret. Nu behöver de stiga fram och antingen peka med hela handen för att styra upp förvaltningen, eller förklara för oss som inte förstår varför det ska vara så problematiskt att sätta upp nya trafikljus i en korsning där det bara är en tidsfråga innan någon skadar sig. Hvad vilja politikerna i tekniska nämnden egentligen med trafiken i Visby?