Plötsligt vill S prata om Luciabeslutet

Tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S) har gett sig in i migrationsdebatten.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och förre partiledaren Ingvar Carlsson i Almedalen i somras.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och förre partiledaren Ingvar Carlsson i Almedalen i somras.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2024-01-08 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

en intervju med danska Politiken påminner han om att det var hans regering som tog Luciabeslutet på senhösten 1989. Det kritiserade beslutet som stöddes av Centerpartiet och Moderaterna stängde för en period nästan all asylinvandring till Sverige.

Om detta vill Carlsson nu påminna: ”Bilden är att Socialdemokraterna har varit ansvarslösa och bara släppt in människor. Men det var andra som slog in på den ansvarslösa vägen”.

Att Carlsson väljer att tala om Luciabeslutet just nu är värt att notera. Han har undvikit ämnet under årtionden. När Carlsson gav ut sin memoarbok ”I sällskap med döden” i somras nämnde han inte Luciabeslutet med ett ord. Trots att han i boken skriver mycket om politik från den tiden, och trots att det borde finnas ett allmänintresse kring hur han i efterhand bedömer just migrationspolitiken.

Därför bör vi nog se Carlssons utspel som ett inlägg i den socialdemokratiska retorik som just nu vill framhålla att det var de borgerliga som drev på för en större invandring, medan S egentligen ville hålla emot. Magdalena Anderssons pressekreterare Mirjam Kontio spred till exempel länken till Carlssons intervju som ”dagens lästips” i sociala media. Carlssons påminnelse om Luciabeslutet kommer lägligt.

Det förväntade antalet asylsökande till Sverige under 1989 hade stigit från 20 000 till 29 000 personer. Med dagens mått skulle det inte vara en stor invandring ens om alla hade fått sin ansökan beviljad. Under 2023 – när invandringen till Sverige beskrevs som historiskt stram – beviljades fler än 40 000 personer uppehållstillstånd som asyl- eller anhöriginvandrare.

Mer intressant än själva Luciabeslutet är sedan hur det diskuterades i Socialdemokraternas verkställande utskott.  Protokollen därifrån har citerats i debatten, ofta som en kritik mot S.

Ingvar Carlsson förklarade att han beslutat hejda invandringen på grund av framför allt den stora gruppen turkbulgarer. Han hade fått till sig från ordföranden i Malmö arbetarkommun, att situationen kunde bli ”en krutdurk”. Samma signaler kom från LO-basen Stig Malm om stämningen på arbetsplatserna.

Anna-Greta Leijon sa att hon ville ha ”en ordentlig diskussion om invandringsfrågorna”, hon såg risken för att Sverige var på väg att få ”ekonomisk invandring”. ”Detta kan vi inte diskutera utåt”, sa Carlsson. I stället förordade han ”en grupp som började fundera i yttersta diskretion”.

Tyvärr blev det nog aldrig något av med den diskussionen, vare sig inom S eller något annat parti. Och det var beröringsskräcken vid migrationens baksidor som mer än något annat ledde till att Sverige fick större problem med parallellsamhällen och kriminalitet än andra jämförbara länder. Dagens debatt borde handla om hur vi hanterar dessa konkreta utmaningar. Där gör den nuvarande regeringen ett hästjobb medan Socialdemokraterna fortfarande mest pekar finger och misstänkliggör. Det spelar idag betydligt större roll än minnet av Luciabeslutet.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.