Polarisering och halvsanningar i debatt om arbetsmiljö

Ofta står anställda och arbetsgivare på var sin sida i olika frågor som rör arbetsplatsen.

Skyddsombuden utses av de fackliga organisationerna om såna finns, men behöver inte vara fackligt aktiva eller ens medlemmar.

Skyddsombuden utses av de fackliga organisationerna om såna finns, men behöver inte vara fackligt aktiva eller ens medlemmar.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ledare2020-06-19 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det kan gälla löneförhandlingar eller olika syn på hur man jobbar. Men det finns ett område där man inte är motparter, där man inte förhandlar utan samverkar utifrån exakt samma förutsättningar. 

Det är i arbetsmiljöarbetet.

Den senaste tiden har det uppstått en diskussion om skyddsombuden och hur dessa bör utses. I dag utses skyddsombuden av de fackliga organisationerna. Om det inte finns nån facklig representation kan arbetsgivaren utse skyddsombud. 

Skyddsombudet kan vara vem som helst, det behöver inte vara en facklig representant eller ens medlem. Skyddsombudet företräder alla på arbetsplatsen, inte bara de som är medlemmar i det fack som utsett hen. 

Som skyddsombud omfattas du av Förtroendemannalagen och har alltså samma skydd som fackliga ombud. 

Enligt Svenskt Näringsliv finns det ett stort problem i att färre och färre är beredda att åta sig uppdraget som skyddsombud. Enligt arbetsgivarorganisationen beror detta på att det är facket som utser skyddsombuden. Alla är ju inte med i facket.

"Huvudproblemet är att vi har ett system för arbetsmiljöarbete som baseras på att man måste vara medlem i facket" säger  Svenskt Näringslivs arbetsmiljöexpert Amelie Berg till tidningen Dagens Arbete.

Det är helt enkelt inte sant. Du måste inte alls vara medlem i facket.

De konkreta problem som Svenskt Näringsliv hänvisar till är att arbetsgivare vittnar om att det finns anställda som nekas bli skyddsombud och att "de fackliga organisationerna stoppar utnämningen eftersom de enligt lagen har företrädesrätt att utse lokala skyddsombud".

Att man inte behöver vara med i facket kommenterar hon så här: "Ja, men det är skillnad på teori och praktik. Det vi hör är att fackliga organisationer säger att de här personerna inte har utsetts på ett korrekt sätt och då står den där arbetsplatsen där utan ett lokalt skyddsombud".

Jag är väldigt intresserad av dessa frågor och har jobbat fackligt många år och även varit skyddsombud. Aldrig har jag hört talas om att det skulle vara ett utbrett problem att facket blockerar kollegor som vill jobba som skyddsombud. Däremot finns ju en uppenbar risk att om arbetsgivaren utser skyddsombud så väljer man kanske inte den mest "besvärliga" personen. Men då ligger det å andra sidan ännu mer i fackets intresse att utse en egen kandidat.

Tyvärr finns det även överdrivna och fulvinklade påståenden från det fackliga hållet. Man påstår till exempel att den som inte är med i facket "står helt ensam" som skyddsombud, och att det därmed är svårt att kritisera och anmäla dålig arbetsmiljö. Du har exakt samma skydd som ett fackligt ombud och Arbetsmiljölagen är glasklar om att ett skyddsombud inte får hindras i sitt arbete.

På de arbetsplatser där facket inte lyckas utse skyddsombud kan man ta hjälp av regionala skyddsombud, dessa är knutna till de förbund som har avtal på arbetsplatsen. Deras främsta uppgift är att jobba för att lokala skyddsombud utses. 

Problemet att få folk att ta uppdrag som skyddsombud eller fackliga företrädare är ett verkligt problem värt att diskutera. Att anställda ska lämna över rätten att utse sina skyddsombud löser ingenting av det problemet.