Polhemskolan är mer än bara en pusselbit

Det här är dålig tajming för ett beslut där man ignorerar kvalitet i grundskolan som en irrelevant faktor.

Hur stor är biten? Var passar den in? Det finns fler och mer relevanta frågor.

Hur stor är biten? Var passar den in? Det finns fler och mer relevanta frågor.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-08-22 12:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ungefär samtidigt som det är stor uppmärksamhet på hur grundskolan på Gotland lämnar vidare alltför många icke behöriga elever till gymnasiet, så brottas Region Gotland med hur en skola i norra Visby behöver läggas ner på grund av bristande elevunderlag. Detta beslut tycks verkligen förberedas utan att kvaliteten på verksamheten inom den skola som föreslås för nedläggning är en betydande faktor.

Det är under omständigheterna lite generande att Regionen inte är mer mån om kvaliteten och utbildningsresultaten inom grundskolan.

Helagotland berättar om den informationsträff om planerna som genomfördes tidigare i veckan där Regionens representanter beskrivs som "svarslösa" om varför det är just Polhemskolan som föreslås att läggas ner.

Föräldern Johanna Bergbom är mycket kritisk:

– De sade bara att vuxenutbildningen behöver nya lokaler. Sedan gick de igenom statistik för de olika skolorna och berättade att valet föll på Polhemskolan. Men det besvarar ju inte varför den skolan är mest aktuell att lägga ner? Om det verkligen hade presenterats en bra förklaring hade vi kanske köpt den.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming var inte heller nöjd:

– Kunde vi varit tydligare? Kunde formen för mötet varit annorlunda? Kritiken får vi som förvaltning ta till oss och det får politiken ta till sig. Jag tycker inte att det blev ett bra möte.

Men det är ju svårt att vara tydligare om det underlag som efterfrågas inte existerar. Och då förstår jag heller inte hur det skulle hjälpa om mötet hade haft en annan form.

Att det verkligen är just lokalerna och inte verksamheten som varit det styrande ingångsvärdet i förberedelserna för beslutet om skolans organisation i Visby blev väldigt tydligt när barn- och utbildningsnämndens (Bun:s) ordförande Oscar Lindster (S) framträdde i P4 Gotland. Efter Bun:s arbetsutskotts eniga beslut i veckan att gå vidare med planerna för nedläggning av Polhemskolan sade han:

"Det är den lokal, är det ju egentligen det handlar om, som är rimligast för oss i barn- och utbildningsnämnden att lämna ifrån oss.

Planen är att vuxenutbildningen istället ska kunna flytta in.

Lärarfacket ifrågasätter varför det är just Polhemskolan som ska läggas ner. Fackförbundet Sveriges Lärares ordförande på Gotland Tomas Antonsson sade till P4 Gotland:

– När vi har så bra fungerande enheter så bör vi väl snarast lära oss av dem och Polhemskolan förekommer ju i Skolverkets material som en exempelskola.

Han pekade vidare på att skolan har väldigt hög behörighetsgrad, hög kvalitet och föräldrar som är nöjda med verksamheten.

Det är nu meningen att hela Bun ska fatta beslut i september så att förvaltningen sedan kan förbereda frågan vidare och i november återkomma till politiken med förslag på hur en eventuell nedläggning bör genomföras. Det är då läge att Regionen har svar på mer än vilka kvadratmeterytor olika skolor har och hur dimensionen på pusselbitarna ser ut när skollokaler ska få annan användning. Man behöver även kunna svara på frågor exempelvis om kvaliteten i olika delar av verksamheten och hur man ska kunna transplantera verksamhet av god kvalitet från en lokal till en annan, om det fortfarande bedöms som det bästa man kan göra.

Det ter sig ju väldigt angeläget om att Regionen vinnlägger sig om kvaliteten i olika delar av grundskolan snarare än att ignorera kvaliteten som en irrelevant faktor när beslut om skolans organisation och lokalisering ska fattas.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.