Politikerna väljer skyttegravskrig istället för att lösa problem

Jag tror inte det går en dag utan att man kan läsa eller höra om exempel från verkligheten på den sjuka bostadsmarknaden vi lever med i detta land.

En bild från första spadtaget på Gotlandshem bygge i kvarteret Nötskrikan i Hemse. Närmast kameran ses Gotlandshems vd, Joakim Martell.

En bild från första spadtaget på Gotlandshem bygge i kvarteret Nötskrikan i Hemse. Närmast kameran ses Gotlandshems vd, Joakim Martell.

Foto: Elisabet Andersson

Ledare2024-09-03 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Här fungerar inte de vanliga marknadskrafterna. Efterfrågan är väldigt stor i många delar av vårt land, inte minst här på Gotland och även i de stora städerna. Marknadshyror är ett ord i tiden och som skrivits förut på denna sida blir det snudd på absurt när man hör argumenten emot marknadshyror som att det skulle sätta folk på bar backe.

I verkligheten betalar folk redan marknadshyror på en helt annan nivå och helt utan insyn och kontroll. Samtidigt är köerna i den reguljära bostadsförmedlingarna väldigt, väldigt långa. Ska man få en lägenhet ungefär där man vill ha en lägenhet så är väntetider på tio år inte ovanliga.

Varför då inte bara bygga fler bostäder? Hur svårt kan det vara?

Ja, det ser vi just nu exempel på i Hemse. Det är inte är så enkel lösning som man kan tycka, att bygga nytt är dyrt. Men att något är väldigt fel visar sig också när nybyggda lägenheter i Hemse får högre hyror än nybyggda lägenheter i Visby. 

Alla förstår att kostnaderna har gått upp och att den som bygger måste täcka sina kostnader och det enda man kan göra det på är hyrorna. Men. Hur kan marginalerna vara så små att markpriserna i Hemse jämfört med Visby inte påverkar över huvud taget?

En tvåa är ofta den minsta lägenheten man vill bo i som enpersonshushåll. Det går också utmärkt att bo två i en tvåa så klart om man lever i en relation och den ena slipper sova på soffan i vardagsrummet. 

En stor andel av våra hushåll består av en person, behovet av mindre lägenheter är därmed stort. I Hemse ligger hyran för tvåor på 11 312-12 490, det gäller dock 2,5 rum och kök. Däremot blir det lite missvisande när man i debatten enbart hänvisar till den stora lägenhet på fem rum och kök och 121 kvadratmeter, som fick en hyra på 21 816 kronor.

Den lägenheten är inte representativ för bygget, det är till och med bra att det byggs stora lägenheter med hög standard så att det finns lägenheterna som lockar till ett blandat boende.

När den svenska bostadsmarknaden präglas av trångboddhet, svarta kontrakt, evighetslånga köer och en stillastående hyresmarknad står politikerna som handfallna. Istället för att lösa problemen gräver man djupare skyttegravar och sågar varandras politiska förslag men gör ingenting, i alla fall inte som märks, för att komma överens om hållbara lösningar.

PAUS

Det här kan vara den sista ledaren på länge signerad med mitt namn. Jag tar ledigt för att jobba fackligt på heltid, minst för ett år. Katarina Hedström tar över och jag hoppas ni är lika glada som jag för att få en ny röst på denna sida.

Jag önskar Katarina varmt lycka till! 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.