(C) omprövar skolpolitiken föreslår veto mot friskolor

Det är politisk julafton för Centerpartiet i två dagar i Linköping. Från Gotland reser fem personer för att vara med om paketinslagningen. Vad ska väljarna få inför valet 2026?

Centerpartiets reformgrupp för utbildning har tänkt nytt och  gör en vändning gentemot tidigare politik, med sitt förslag om kommunalt veto mot nyetableringar och expanderingar av friskolor. 
”Skattemedel används inte på bästa sätt för att ge varje elev chansen att lyckas”, står det i förslaget.

Centerpartiets reformgrupp för utbildning har tänkt nytt och gör en vändning gentemot tidigare politik, med sitt förslag om kommunalt veto mot nyetableringar och expanderingar av friskolor. ”Skattemedel används inte på bästa sätt för att ge varje elev chansen att lyckas”, står det i förslaget.

Foto: Marko Säävälä/TT

Ledare2025-01-31 09:37
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sedan Muharrem Demirok (C) valdes till partiledare har hans löfte varit att han och de andra i Centerpartiet ska bli mer relevanta i människors vardag. Nu är det upp till bevis.

Fem arbetsgrupper som tillsattes i somras har jobbat fram förslag på ny centerpolitik; gjort sina samhällsanalyser. Mejslat ut framtida politik inom områdena miljö och klimat, trygghet/rättspolitik, landsbygd, skola och ekonomi/jobb/företagande

Nu ligger alltså fem reformförslag och väntar på att debatten ska braka i gång på Centerpartiets kommundagar den 31/1-1/2. 

En första kommentar från ordföranden för partiet på Gotland är optimistisk.

– Allt det här är helt enkelt politik som är precis det som behövs för att lösa många av de utmaningar vi har på Gotland, så jag är jättenöjd med de förslag som ligger på bordet, säger Johan Malmros till Gotlänningens ledarsida. 

Arbetsgrupperna har identifierat många problem som behöver angripas. I flera fall har de sneglat ut i världen för att kolla hur andra länder löst motsvarande problem. Ingen behöver sitta och snickra på ett hjul som redan rullar någon annanstans. Om Kanada knäckt koden för hur landsbygdens hushåll ska slippa få orimliga drivmedelskostnader, när de saknar kollektiva transportalternativ, verkar det smart att importera inspiration till ett system för ”avgift och utdelning”. 

Gissar att många, oavsett partifärg, kan ha behållning av att läsa samhällsanalyserna som ligger till grund för alla Centerpartiets reformförslag. Om brottsligheten som skakar trapphus och orsakar rädsla inne i vardagsrum hos människor som kanske själva aldrig tänkt en kriminell tanke, till exempel. 
Reformgruppen för trygghet och rättspolitik har letts av Malin Björk (C), riksdagsledamot, men åklagare till yrket. ”Maffians pengakran måste vridas åt" är budskapet. 

Reformgruppen för klimatet, ledd av Europaparlamentarikern och ingenjören Emma Wiesner (C) vill se en klimatskattereform där det hållbara blir billigare och kostnaden för aktiviteter med höga utsläpp ökar, samtidigt som fossila subventioner skyndsamt skrotas. 

”Stoppa utslagningen: Skolan ska ge varje elev goda livschanser” är parollen för skolpolitiken. Starkare mandat för lärarna och krav på huvudmännen att ta fram en utbildningsplan för obehöriga lärare finns i förslagslådan. 

Reformgruppen för utbildning har tänkt nytt; gjort en vändning gentemot tidigare politik med sitt förslag om kommunalt veto mot nyetableringar och expanderingar av vinstdrivande friskolor. 
Idag är det staten, genom Skolinspektionen, som bestämmer om en friskola får starta. Den ordningen ifrågasätter den interna arbetsgrupp som leddes av den utbildningspolitiske talespersonen Niels Paarup-Petersen (C). "Det har spätt på utslagningen och försämrat kvalitén i skolan", står det i förslaget. 

Ingen från Gotlandscentern har suttit med i de olika arbetsgrupperna på nationell nivå, men Johan Malmros, Eva Ahlin, Lars Thomsson, Hans Berglund och den politiska sekreteraren Sanne Svensson utgör den gotländska centertruppen på kommundagarna i Linköping. 

Det som faller den gotländske distriktsordföranden Johan Malmros mest i smaken på hela reformagendan är förslagen för hur ”välfärdens kärna ska fungera på landsbygden”. Han gillar det som står i programmet; att "sambandet mellan hög kommunalskatt och sämre välfärd ska brytas”. 

undefined
Centerpartiets ordförande på Gotland, Johan Malmros, är jättenöjd med de förslag som ligger på bordet. ”Politik som är precis det som behövs för att lösa många av de utmaningar vi har på Gotland”, säger han.

– Ekonomiska medel fördelas väldigt ojämlikt över Sverige. Personer bosatta på landsbygden får betala mer för mindre välfärd. Nu har Centerpartiet tagit fram ett antal förslag för att göra det mer jämlikt över landet, kommenterar Malmros och undrar i samma veva om det är rimligt att Gotland, på grund av 365 riksintressen, drabbas av väldigt tröga detaljplaneprocesser och högre byggkostnader.

Grunden verkar lagd för Centerpartiets vallöften 2026.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.