Vid måndagens regionfullmäktige försökte Moderaterna med alla medel få det att låta som att de tar ansvar för vårdens ekonomi och därför vill ta bort kompensationen till en (1) privat vårdcentral på Gotland: Söderports vårdcentral.
Håkan Onsjö (M) hade i alla fall vett att erkänna att det sved att lägga fram ett sådant förslag medan Filip Reinhag (S) upprätthöll sin ganska otrevliga vana att sätta sig på väldigt höga hästar för att titta ner på dem som har andra perspektiv och politiska lösningar än vad han har.
Det handlar om en miljon kronor. Dessa pengar räddar inte sjukvårdens ekonomi på Gotland. Inte nu och inte någon annan gång heller. Enligt vad jag har hört kommer vi snart att bli smärtsamt medvetna om den saken.
För en privat aktör är det däremot mycket pengar.
Eva Nypelius (C) gjorde en talande tillbakablick på hur efterhandskompensationen införts, tagits bort, införts igen för att nu än en gång tas bort. Vad man än tycker om det så skapar det inte särskilt goda förutsättningar att bedriva en verksamhet som inte får nya pengar vid årsskiftet oavsett hur det går.
När de offentligt drivna vårdcentralerna gör av med mer pengar än som finns i budget medan den privata inte har samma privilegium, så har vi inte lika villkor. Precis så enkelt är det.
Och om de offentligt drivna vårdcentralerna återkommande år efter år gör av med mer pengar än de tilldelats i budget (vilket bland andra Filip Reinhag verkade förutsätta) så är det ett problem som behöver lösas. Och det löses inte genom att skapa sämre förutsättningar för de privata aktörerna.
Det här är konstateranden som kunde varit tagna ur den moderata handboken för hur man ser på ekonomi, valfrihet och företagande.
Men Moderaterna på Gotland har sannerligen genomgått ett paradigmskifte av rang.
Innan sammanträdet började var regionfullmäktiges ordförande, Inger Harlevi, noga med att påpeka att det är Sverigedemokraternas valsedlar som gällde i valet som kommer att fortsätta gälla ända fram till nästa val. Oavsett hur många som hoppar av partiet.
Med tanke på takten i avhoppen riskerar partiet att innan mandatperioden är över sitta med bara en ledamot kvar jämte sju vildar som man inte har koll på.
Det här är ju inte bra för någon. Inte för SD, inte för alla de som röstat på SD, inte för demokratin. Själva fenomenet med politiska vildar öppnar för risker att mindre nogräknade personer ansluter sig till partier med dålig koll.
Man röstas in på en post, lämnar partiet ganska direkt för att bedriva en helt annan agenda än den väljarna gett sin röst. En sådan samordnad aktion kan leda till stora konsekvenser.
Till sist: på tal om principer och att ändra uppfattning. "Jag måste yrka avslag på den här motionen eftersom den vill att regionen automatiskt ska ta över alla boenden när avtalen löper ut" förklarade Håkan Ericsson (S) som svar på Vänsterpartiets motion om att kommunalisera äldreomsorgen.
Alltså exakt det Håkan Ericsson själv lovade inför valet för cirka ett år sedan: "Om vi socialdemokrater vinner valet och kan styra Gotland de kommande åren, kommer vi därför ta tillbaka kontrollen över äldreomsorgen genom att hösten 2024 ta över äldreboendet i Terra Nova i egen regi från Attendo. När sedan avtalet går ut blir det samma sak i Hemse".
"Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra" som han sa, Groucho Marx.